Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ook strafrechtelijke vervolging voor euthanasie bij dementie

De specialist ouderengeneeskunde die euthanasie verleende bij een 74-jarige vrouw met gevorderde dementie, wordt nu ook strafrechtelijk vervolgd. Dit is vandaag bekend gemaakt door het Openbaar Ministerie (OM).
overdosering
(Foto: Fotolia)

Dat schrijft de KNMG. De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) concludeerde begin 2017 dat de arts in deze zaak niet zorgvuldig heeft gehandeld. Volgens de commissie had de vrouw enkele jaren voor haar opname in het verpleeghuis een wilsverklaring opgesteld, maar was die onduidelijk en tegenstrijdig. Ook heeft de arts volgens de commissie een grens overschreden bij de uitvoering van de euthanasie bij dementie.

Meer weten over (euthanasie bij) dementie? Kom naar Het Dementiecongres, op 21 maart 2019 in Ede.
Onderwerpen die daar aan de orde komen:

  • dilemma’s en angsten rond het levenseinde
  • hoe ga je om met een euthanasievraag
  • Dementie bij psychiatrische en verstandelijk beperkte patiënten
  • Dementie herkennen bij niet-westerse migranten

Wilsverklaring

De RTE stuurt een oordeel ‘onzorgvuldig’ door naar zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd als het OM. Na strafrechtelijk onderzoek heeft het OM nu besloten om daadwerkelijk te gaan vervolgen. Wanneer de zaak door de rechtbank wordt behandeld, is nog niet bekend. In juli 2018 deed het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg uitspraak in de zaak tegen deze arts naar aanleiding van een klacht van de IGJ. Aan de arts is een berisping opgelegd. Zij is in hoger beroep gegaan tegen deze uitspraak. Lees meer op de website van de KNMG.

Wat moet je als verpleegkundige weten over euthanasie bij dementie?
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil graag dat er meer duidelijkheid komt over euthanasie bij dementie, om zo onrust te voorkomen. Wat moeten verpleegkundigen hierover weten?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.