Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Ook verpleegkundigen Ruwaard van Putten ontslagen

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse gaat dit jaar 'een fors deel' van het personeel ontslaan. Het gaat om een nog onbekend aantal gedwongen ontslagen waarbij ook verpleegkundigen zitten.
Ook verpleegkundigen Ruwaard van Putten ontslagen

Gisteren kondigde het ziekenhuis aan dat zij een ‘doordeweeks ziekenhuis’ worden. Operaties met een lange hersteltijd worden aan het begin van de week gepland. Ook worden afspraken voor onderzoek en diagnose zo veel mogelijk op dezelfde dag gepland. Naast deze nieuwe werkwijze, wordt ‘een fors deel’ van de ongeveer 1100 medewerkers ontslagen. ‘Hier zullen ook verpleegkundigen bij zitten’, zegt Nadia Haifi, persvoorlichter van het Ruwaard van Putten. ‘Om hoeveel verpleegkundigen het gaat, is nog niet bekend. Dat gaan we nu onderzoeken. En natuurlijk gaan we kijken of we verpleegkundigen kunnen onderbrengen bij ziekenhuizen in de regio.’

Vakbond verbaasd
Vakbond NU’91 is niet op de hoogte van de gedwongen ontslagen onder verpleegkundigen en is absoluut niet te spreken over de gang van zaken. ‘Half januari heeft NU’91 overleg gehad met de Raad van Bestuur van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis. Toen is er afgesproken dat er geen ontslagen zullen vallen in het primaire proces. Daarmee bedoelen we dat er ‘geen handen aan het bed’ gedwongen moeten vertrekken’, zegt Karin Weert, persvoorlichter van NU’91. ‘We zijn nu een maand verder en NU’91 is niet op de hoogte gesteld van nieuwe ontwikkelingen. We zijn zeer verbaasd te horen dat er nu wel ontslagen zullen vallen onder verpleegkundigen.’

Problemen op cardiologie
Haifi erkent dat die afspraken met vakbond NU’91 zijn gemaakt, maar noemt de situatie zoals die nu is ontstaan ‘onhoudbaar’. Het ziekenhuis kampt met problemen op de afdeling cardiologie en werd door de Inspectie onder verscherpt toezicht gesteld. ‘Sindsdien bezoeken minder patiënten het ziekenhuis. Dat is niet alleen merkbaar op de afdeling cardiologie, maar in het gehele ziekenhuis’, zegt Haifi. ‘Op jaarbasis levert dit een financieel tekort op van enkele miljoenen, waardoor ingrijpen noodzakelijk is om de toekomst van het ziekenhuis veilig te stellen.’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

10 REACTIES

 1. de ic is geen ic meer maar een high care, dat betekend 10 fte’s eruit als ik het goed vernomen heb.
  de SEH komt in de tweede ronde onder de aandacht. (juli 2013)
  het lijkt het kabinet wel, als er iets te bezuinigen valt haal je het bij de lagere regionen.
  gaan ze ook in de top bezuinigen?

 2. Lees alle reacties
 3. Als de problemen in hetzelfde tempo opgelost worden als dat in Zoetermeer het geval is, dan zal het nog wel een paar jaar hommeles blijven in Spijkenisse. Uiteindelijk zal ook wel een “soort Loek Winter” de boel gaan exploiteren. Wellicht is dat voor dit soort kleine instellingen wel goed. Iemand met visie (en ook voor meer handen aan het bed). Jammer dat de weg daarnaartoe lang en pijnlijk zal zijn. 3 collega ziekenhuizen steken nu de helpende hand toe. Ik kan de dubbele agendaas nu al uittekenen van deze ziekenhuizen.

 4. Voor de verpleegkundigen die het met minder collega’s moeten gaan doen:
  Doe je werk exact volgens de procedures, kaart alles aan wat niet naar wens verloopt, maak hard dat als je je werk goed doet, dat er dan veel meer mensen bij het bed nodig zijn.
  Wie schrijft die blijft.

 5. Doordat er problemen zijn op de afdeling cardiologie problemen zijn (wat een probleem is van het ziekenhuis) vallen er gedwongen ontslagen onder verpleegkundigen……. Dat is lekker! Het ziekenhuis maakt het nu een probleem van de verpleegkundigen door ze te ontslaan, terwijl dit niet zo hoort te zijn! Een niet al te nette gang van zaken lijkt mij en ook niet erg slim want hierdoor zal de kwaliteit van zorg in dat ziekenhuis nog meer in het verval raken….. Of zie ik dit nu verkeerd?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.