Zo kwamen verpleegkundigen in het In het Lancashire Teaching Hospital één dag in hun pyjama werken. Het initiatief ‘End PJ Paralysis’ kwam overwaaien uit Canada en Nieuw-Zeeland, en is bedoeld om verpleegkundigen te laten ervaren hoe kwetsbaar het voelt om als patiënt een pyjama te dragen. Daarnaast creëerde het bewustwording onder de verpleegkundigen om zo snel mogelijk patiënten hun eigen kleding te laten dragen: ze voelen zich dan zelfverzekerder om uit bed te gaan, en komen dus eerder in beweging.
Geen pyjama voor de patiënt
Tot nu toe is er nog geen Nederlands ziekenhuis dat zich aan een dergelijk experiment waagde. Wel is er steeds meer aandacht voor het in beweging brengen van de patiënt. Zo probeert Ziekenhuis Gelderse Vallei de oudere patiënt te mobiliseren met het project BEZIG. Geriatrie verpleegkundige van de afdeling Ouderengeneeskunde Lize Gerritsen is hier nauw bij betrokken: ‘Als oudere patiënten worden opgenomen, komt de partner vaak alleen met een stapeltje schone pyjama’s’, legt Gerritsen uit, ‘En als je een pyjama draagt, ben je meer geneigd om in bed dan uit bed te zijn. Laat de naaste ook normale kleding meenemen, want hoe vaker de patiënt gewone kleding aan heeft, des te vaker hij uit bed is.’
In verpleeghuis De Nieuwe Antoniehof in Epe heeft bestuurder Laurent de Vries samen met een verzorgende een nachtdienst in pyjama gedaan. Dit naar aanleiding van een Engelse pilot vorig jaar, waarin een verpleeghuis testte of het dragen van nachtkleding tijdens de nachtdienst een positief effect had op bewoners met dementie. Als de cliënt ’s nachts wakker wordt, zou het zien van een pyjama ertoe kunnen bijdragen dat sneller het besef van nacht terug is. Volgens de bestuurder viel het de bewoners niet op, maar omdat het een rustige nacht was, vindt hij het experiment geslaagd. Hij gaat in overleg met het verzorgend personeel, om te kijken of ze dit vaker kunnen doen. Inmiddels tonen verzorgenden zich op social media ook steeds meer in hun pyjama.
Voor sommige mensen is “bewustwording” het best te begrijpen, wanneer de uitvoering in de praktijk wordt gedaan?.
Iemand vlotter mobiliseren, lees “in de kleren”, geeft een lagere kans op…
.
Welk probleem wordt hier opgelost? Je maakt je toch onsterfelijk belachelijk als beroepsgroep om aan dit soort belachelijke initiatieven mee te doen. En dan gek vinden dat je niet als serieus wordt genomen als gesprekspartner.