Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op welke dagen krijg je in een verpleeg- of verzorgingshuis feestdagenverlof? En als je deze dagen niet werkt, heb je dan wel recht op de verlofuren?

 

De cao kent 2 modellen voor compensatie: 

  • Feestdagenverlof geldt voor zo goed als alle werknemers die in een 7 x 24 uur zorginstelling werken.
  • Compensatie feestdagen en onregelmatigheidstoeslag voor de werknemers die uitsluitend op de zgn. kantoortijden werken, maar waarbij rekening is gehouden met de bijzondere omstandigheid dat zij op een feestdag moeten werken.

 

De hoofdregel is dat de werknemer vrij is op feestdagen die vallen op kantoordagen en de werkgever houdt hier rekening mee bij het opstellen van de werktijdenregeling. Alleen als het dienstbelang dat vraagt, wordt er op een feestdag, die niet op een zaterdag of zondag valt, gewerkt en het gewerkte aantal uren wordt gecompenseerd met behoud van salaris.

 

Verder is de werkgever verplicht voor iedere werknemer een werktijdenregeling vast te stellen, die tenminste 14 etmalen voor aanvang van de periode waarop de regeling betrekking heeft, ter kennis van de werknemer moet worden gebracht. De in dat rooster opgenomen werktijden zijn bepalend voor de wederzijdse rechten en plichten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.