Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Op z’n Fries

MAARSSEN - Friesen met afasie blijken beter te scoren op taaltests in het Fries dan in het Nederlands. Vooral het opnieuw aanleren van de alledaagse communicatie lukt beter in hun eigen taal.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en Revalidatie Friesland hebben testmateriaal in het Fries ontwikkeld en losgelaten op afasiepatienten uit Friesland. Wat bleek? Op het gebied van spreekvaardigheid, zoals het herhalen van zinnen, scoorden de Friesen hoger bij de Friese test dan bij de Nederlandse test.

Begrip
Op het gebied van begrip van taal bleken de Nederlandse en de Friese test even goed bruikbaar te zijn voor Friesen met afasie: de testpersonen scoorden op dat onderdeel zo goed als gelijk.

Makkelijker
De Friese tests komen eind deze week beschikbaar voor logopedisten in de noordelijke provincie. Voor Friesen met afasie lijkt de revalidatie met dit onderzoek een nieuwe en makkelijker weg in te kunnen slaan.   

   

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.