Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opbrengsten Zorg voor beter

Het ZonMw-programma Zorg voor Beter heeft geleid tot efficiëntere, veiligere zorg en tevredener cliënten in de langdurige verpleeghuis-, thuis-, gehandicapten en geestelijke gezondheidszorg. Dit concludeert ZonMw bij afsluiting van het programma.

Het digitale tijdschrift dat ZonMw eerder publiceerde over de resultaten en geleerde lessen, vermeldt dat ruim 1000 teams van organisaties in de langdurige zorg meededen. Zij hebben gewerkt aan verbetertrajecten waarmee ondermeer zorgproblemen zoals doorligwonden, uitdroging, ondervoeding en valincidenten werden teruggedrongen. Zorg voor Beter liep van 2005 tot en met 2012.

 

Enkele resultaten in cijfers:

  • 46 instellingen in de VVT, de gehandicaptenzorg en de ggz deden met 71 teams mee aan verbetertrajecten op het gebied van medicatieveiligheid. Zij wisten het aantal medicatie incidenten met 68 procent terug te dringen, waarbij bijna ieder team de doelstelling van 30% afname behaalde.
  • Bij 47 instellingen (72 teams) in de VVT en de gehandicapenzorg werd het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen met 30% tot 60% verminderd.
  • De prevalentie van ondervoeding werd door de helft van 51 deelnemende instellingen (136 teams) in de VVT en de gehandicaptenzorg met 40 procent teruggebracht. Van de VVT instellingen werkt 90% nu met een protocol ondervoeding.
  • Alle bewoners van 39 instellingen in de VVT en de gehandicaptenzorg beschikken nu over een zorgleefplan.

 

Kennispleinen
De kennis en producten die Zorg voor Beter heeft opgeleverd, is voor iedereen toegankelijk via drie kennispleinen: een kennisplein voor voor de verpleging verzorging en thuiszorg, een kennisplein voor de gehandicaptensector en een kennisplein, nog in ontwikkeling, voor de geestelijke gezondheidszorg.

 

 

Bron: ZonMw
Auteur: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.