Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Openbaarmaking tuchtmaatregel heeft enorme impact

Zorgverleners die een berisping of geldboete van de tuchtrechter kregen, waarbij die berisping of geldboete openbaar wordt gemaakt in de pers, ervaren dit vaak als zeer belastend.
stress.jpg

Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel. 

Zij ervaren dit bovendien vaker als belastend, dan zorgverleners die ‘alleen’ een waarschuwing kregen (een waarschuwing wordt niet openbaar gemaakt). De meest genoemde emoties zijn: ik voelde me ‘aangevallen’, ‘machteloos’, ‘boos’ en ‘gecriminaliseerd’. Ook blijkt dat openbaarmaking leidt tot een hoge belasting van de partner of het gezin en dat het, met name in het geval van artsen, ook zakelijke gevolgen heeft. Ruim de helft van de zorgverleners met een berisping of geldboete heeft overwogen te stoppen met werken, tegen ruim een derde van de zorgverleners met een waarschuwing. 

Bezwaar tegen openbaarmaking

Sinds 1 juli 2012 worden niet alleen schorsingen en gedeeltelijke ontzeggingen, maar ook berispingen en geldboetes openbaar gemaakt via het BIG-register. Er klonk destijds veel protest. Organisaties als artsenfederatie KNMG en beroepsvereniging V&VN hebben altijd ernstig bezwaar gemaakt tegen openbaarmaking van tuchtrechtelijke maatregelen zoals een geldboete of berisping. De patiënt zou niet in staat zijn de informatie op waarde te schatten en maatregelen die geen gevolgen hebben voor de beroepsuitoefening van BIG-geregistreerden zouden daarom niet openbaar moeten worden. Iets anders ligt dat voor de schorsing, die uiteraard wel gevolgen heeft voor de beroepsbeoefening.  Minister Schippers van VWS, beloofde in datzelfde jaar dat mogelijke effecten van de openbaarmaking, zoals stigma, na drie jaar onderzocht zouden worden. Het onderzoek van het Nivel is daar het resultaat van.

Zie ook: 7 vragen over het tuchtrecht voor verpleegkundigen

‘Vermelding op zwarte lijst had enorme impact’

Dat een berisping op zorgverleners als verpleegkundigen enorme impact maakt, bleek uit het interview dat Nursing hield met verpleegkundige M. Zij kreeg in 2014 een berisping van het Centraal Tuchtcollege. Kort daarna verscheen er in de regionale krant een artikel over de procedure met haar naam erbij, waarover ze veel reacties vanuit haar omgeving kreeg. Ze zegt: ‘Dat was misschien nog wel het allervervelendst.’ Lees meer. 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.