Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Operatie niet altijd nodig bij brandwonden

Bij medium diepe brandwonden zorgt een operatie niet voor een kortere genezingsduur of minder littekens dan een conservatieve behandeling. Dat concludeert arts in opleiding tot specialist Harold Goei, die op 24 mei op dit onderwerp promoveerde.

Tot nu toe was onbekend of een operatie noodzakelijk is bij brandwonden met een gemiddelde verwachte genezingsduur, al werd dit in de praktijk wel gedaan. Uit het promotieonderzoek van Goei blijkt nu dat een operatie geen meerwaarde biedt ten opzichte van een conservatieve behandeling. Een operatie zorgt niet voor een kortere genezingsduur en ook niet voor minder littekens.

Verwachte genezingsduur

De resultaten van dit onderzoek hebben betrekking op brandwonden met een verwachte gemiddelde genezingsduur. De brandwondenarts kan de verwachte genezingsduur nauwkeurig inschatten met behulp van een Laser Doppler scanner. Die scanner meet hoe goed de brandwond doorbloed is, en met die informatie kan de diepte van de wond bepaald worden. Met de scanner kan de arts een onderscheid maken tussen wonden met snelle verwachte genezing (binnen 14 dagen), gemiddeld verwachte genezing (14-21 dagen) en trage verwachte genezing (meer dan 21 dagen).

Lees meer over de Laser Doppler scanner en andere interessante nieuwe wondzorgtechnieken in het artikel De wondzorg van de toekomst. Over onder andere celtransplantatie en plasmapleisters. 

Conservatieve behandeling

‘Uit mijn onderzoek blijkt dat een behandeling met crèmes of andere wondbedekkers zowel bij oppervlakkige als medium diepe brandwonden een goede behandelmethode is’, concludeert Goei. Door waar mogelijk te kiezen voor conservatieve behandeling kan de patiënt een ingrijpende huidtransplantatie bespaard blijven.

Lees meer over het onderzoek op de website van de Brandwondenstiching, die het onderzoek mede financierde.

1 REACTIE

  1. Mooi en duidelijk weergegeven artikel over Operatie niet altijd nodig bij brandwonden. Er wordt gesproken over “medium” diepe brandwonden. Deze terminologie is in de “Brandwonden wereld” niet gebruikelijk. Het gaat hier om een gedeeltelijke dikte brandwond.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.