Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Operatieve zorg aantoonbaar beter

De operatieve zorg in ziekenhuizen is de afgelopen vijf jaar aantoonbaar verbeterd. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
398operatiekamer_nationale beeldbank

De oorzaak van de verbetering is een betere naleving van professionele normen en richtlijnen. De kwaliteitsverbetering is vooral tot stand gekomen door de invoering van de time-outprocedure (het vlak voor de start van de operatie met het gehele operatieteam controleren van naam, geboortedatum van de patiënten en de operatiebenodigdheden), het beter tellen van gebruikte operatiematerialen en een sterk verbeterd infectie preventiegedrag.

 

Zorgelijke punten

De medicatieveiligheid blijft nog een zorgelijk punt, zo schrijft de inspectie. De inspectie blijft deze dan ook actief toetsen. Ook meldt de inspectie dat er aandacht nodig blijft voor de invoering van de richtlijn preoperatief traject. De invoering van deze richtlijn verloopt volgens de IGZ voorspoedig, maar deze is nog nergens volledig operationeel. Met name de invoering van de zogeheten stopmomenten is nog niet in orde.

 

Bron: Inspectie voor de Gezondheidszorg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.