Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Opleiding biedt weinig onderwijs over ouderenzorg

Zorgopleidingen hebben steeds meer aandacht voor ouderenzorg, vindt staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten. Hoogleraar Verplegingswetenschap Marieke Schuurmans is minder enthousiast: ‘Helaas bieden opleidingen juist te weinig specifiek onderwijs over ouderen aan.’
Opleiding biedt weinig onderwijs over ouderenzorg

Onderwijsinstellingen die geen ouderenzorgmodules aanbieden passen niet in de huidige en toekomstige situatie waarin ouderenzorg steeds belangrijker wordt. Dat schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten deze week in haar antwoorden op vragen van het Kamerlid Leijten (SP) over een artikel in Spits. In het artikel wordt gesteld dat de helft van de verpleegkundigen niet in de ouderenzorg wil werken. Volgens Veldhuijzen van Zanten geven de mbo en hbo instellingen vrijwel alle onderwerpen die met ouderenzorg te maken hebben als verplichte vakken. Ze verwijst daarbij naar onderzoek van hoogleraar Verplegingswetenschap en lector Ouderenzorg Marieke Schuurmans.

Lage motivatie
Schuurmans zelf is helaas niet zo optimistisch als de staatssecretaris. Over de resultaten van haar eigen onderzoek, zegt ze tegen Nursing.nl. ‘Helaas bieden opleidingen juist weinig specifiek onderwijs over ouderen aan. Ook is de motivatie van studenten laag. Om die reden stoppen sommige opleidingen ook met het aanbieden van specifieke differentiaties voor het werken met ouderen’, zegt de hoogleraar Verplegingswetenschap. Daarnaast betwijfelt Schuurmans het of de resultaten representatief zijn voor de mbo-opleidingen omdat maar weinig van deze opleidingen hebben deelgenomen aan het onderzoek.

Differentiatie
Als goed voorbeeld van meer aandacht voor ouderenzorg in de zorgopleiding noemt de staatssecretaris de differentiatie Gerontologie en Geriatrie voor hbo-verpleegkunde studenten. Volgens haar laat onderzoek zien dat de studenten hbo-verpleegkunde Gerontologie en Geriatrie enthousiast zijn over hun studie. Schuurmans beaamt dat er veel moeite is gedaan om studenten te trekken. ‘En de studenten die de differentiatie volgen zijn inderdaad heel enthousiast, het zijn er alleen veel te weinig. Ouderenzorg gaat overigens niet alleen over verpleeghuizen maar juist ook over thuis- en ziekenhuiszorg.’

Tijd voor actie
Schuurmans is van mening dat er stappen genomen moeten worden om studenten meer te motiveren voor de doelgroep ouderen. Ze pleit voor lessen ouderengeneeskunde en wil ouderenstages verplichten. En ze vindt het belangrijk dat er inspirerende rolmodellen les gaan geven op de verpleegopleidingen.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Lees ook het artikel: Ouderenzorg saai? Integendeel! waarin een aantal studenten hbo-vgg aan het woord komt.

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

1 REACTIE

 1. Zo’n differentiatie klinkt leuk maar vaart onder een verkeerde vlag!
  Gerontlogie en Geriatrie…termen ontleent aan andere disciplines die middel vormen maar niet het doel!
  De term “long term care”(Abdellah)geeft bijv. veel beter weer waar het over gaat.Dat dekt verpleegkundige zorg.Het andere niet.
  Voorop staat staat de blevingswereld van cliënten/bewoners als deze voor langere tijd onderhevig zijn aan de bemoeienissen van de gezondheidszorg.Ik vraag me af determ öederenzorg”ook gelijkgesteld kan worden aan fragmenten uit gerontologie en geriatrie,.Verder vraag ik me af of de leeftijd als specifiek/zodanig meteen al een aparte behandeling vraagt; botweg omdat iemand bijv. de 60 is gepasseerd.
  Dat er weinig afgestudeerden naar de longterm care gaan heeft meer dan alleen maar een diferentiatie als aaanleiding/oorzaak.
  Het gaat over doorgaans jonge mensen, gericht op actie en met bepaalde ambibitie en beeldvorming.
  Wat gebeurt er: als eerste kennismaking met de gezondheidszorg is er voor menige opleiding het verpleeghuis.
  De confrontatie is groot!Jong/(veelal) oud,genezen en behandeling/aftakeling achteruitgang en dood,veel lijfarbeid,weinig aanspreekbaarheid,2e rangs ziekenhuisgevoel,laag perspectief etc.Naast elke ziekte die je je maar kunt voorstellen..Afdelingscultuur..
  Die eerste confrontatie bindt veel te vroeg plaats.Daar helpt een differentiatie ook niet niet aan.
  Het is al een klus apart om tegen een afdelingscultuur in de belevingswereld van bewoners/cliënten als uitgangpunt voor handelen te nemen.
  Echt, deze vlag is eerder rampzalig dan bijdragend…weer iets waarmee gekeken kan worden hoe iemand kan worden gerubriceerd volgens DSM en waarmee gekeken kan worden of het “klopt”ipv van een open communicatie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.