Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opleiding Klinische Geriatrieverpleegkundige erkend

Het College Zorg Opleidingen (CZO) heeft de vervolgopleiding tot Klinische Geriatrieverpleegkundige erkend. Dat maakte V&VN Geriatrie Verpleegkunde bekend tijdens de Geriatriedagen 2013.
ANP_Roos Koole

 
In het CZO zijn de ziekenhuizen en de universitair medische centra vertegenwoordigd. V&VN Geriatrie Verpleegkunde heeft hard voor gewerkt voor de erkenning van de vervolgopleiding tot Klinische Geriatrieverpleegkundige. Onderzoek toont aan dat in de basisopleiding tot verpleegkundige nog maar weinig aandacht is voor de geriatrische patiënt. Dit terwijl een groot deel van de patiëntenpopulatie in het ziekenhuis ouder dan 65 jaar is.

 

 

Wim van de Vrie, voorzitter van V&VN Geriatrie Verpleegkunde is blij met de CZO-erkenning: ‘Hiermee erkennen de ziekenhuizen dat ouderen deze specialistische verpleegkundige zorg hard nodig hebben. Niet alleen op afdelingen Geriatrie maar door het hele ziekenhuis heen. Want, zo toonde de Inspectie voor de Gezondheidszoe

 

Multipathologie

Veel ouderen hebben te maken met multipathologie. Ze hebben bijvoorbeeld zowel hart- en vaatziekten, diabetes als dementie. Al die ziekten beïnvloeden elkaar en daarmee het leven van de patiënt en diens omgeving. De verschillende medicijnen die deze mensen krijgen, werken op elkaar in. Ook de vochthuishouding werkt anders dan bij volwassenen onder de 65 jaar. Als verpleegkundige moet je rekening houden met al die variabelen en alert zijn op het ontstaan van een disbalans. Je moet een neerwaartse spiraal tijdig signaleren en actie ondernemen.’

 

Opleiding

De vervolgopleiding Klinische Geriatrieverpleegkundige wordt gegeven in Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam. V&VN Geriatrie Verpleegkunde gaat in het Kwaliteitsregister V&V het deskundigheidsgebied Geriatrie en Gerontologie openen met daarin de eindtermen van de opleiding.

 

Bron: V&VN

Auteur: redactie TvZ / Harriët Teijen

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.