Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Nieuwe mbo-v moet in 2016 starten’

Volgende week wordt een doorstart gemaakt in de ontwikkeling van het beroepsprofiel van de mbo-verpleegkundige.
De discussie over de toekomst van de mbo-verpleegkundige gaat volgende week eindelijk verder.
De discussie over de toekomst van de mbo-verpleegkundige gaat volgende week eindelijk verder. - Foto: Arno Massee

Dat laat vakbond NU’91 op haar website weten. ‘Eindelijk is het zover dat er een doorstart komt van het project Toekomstbestendige profielen in V&V,’ aldus de vakbond. Op 28 april staat de eerste bijeenkomst gepland, waarbij vertegenwoordigers vanuit het hbo en mbo, en van de verschillende branches in de zorg aanwezig zullen zijn. ‘Prioriteit heeft de ontwikkeling van het profiel van de mbo-verpleegkundige. We hopen tijdens de bijeenkomst voldoende informatie te vergaren om de nieuwe opleiding tot mbo-verpleegkundige in september 2016 te laten starten.’

Hbo-beroepsprofiel al klaar

Het vernieuwde beroeps- en opleidingsprofiel voor de mbo-verpleegkundige laten al enige tijd op zich wachten. Zo slagvaardig als de hogescholen na de presentatie van het beroepsprofiel in 2012 aan de slag gingen met een opleidingsprofiel voor de hbo’ers, zo stil bleef het in mbo-kringen: in 2015 ligt er voor de hbo-v zowel een beroepsprofiel als een opleidingsprofiel. Het mbo heeft nog geen van beide. ‘Destijds had de beroepsgroep de werkgevers erbij moeten betrekken,’ zegt Anja Cremers van NU’91 in gesprek met Nursing. ‘Dat was fout en moest deze keer anders. Maar het was niet duidelijk wie het voortouw zou nemen.’ V&VN, werkgevers, mbo-raad, eigenlijk zat iedereen een beetje op elkaar te wachten.

Wat brengt de toekomst voor de mbo-v’er? Nursing zocht het uit. Lees meer>>>

Beroepsprofiel

Nu staat er dus toch een bijeenkomst gepland. De vraag is alleen of het nieuwe curriculum voor de mbo’ers daadwerkelijk vanaf 2016 van start kan gaan. Directeur Helma Zijlstra van V&VN liet eerder al weten daar een hard hoofd in te hebben. ‘Het LOOV is direct na de presentatie van de beroepsprofielen in 2012 begonnen met het ontwikkelen van een opleidingsprofiel. Dat heeft drie jaar geduurd. Ik kan me niet voorstellen dat het mbo-profiel voor 2016 klaar is.’

‘Toekomstige mbo-verpleegkundige moet ijzersterk zijn in de uitvoering’

Helma Zijlstra heeft wél een idee over hoe de mbo-verpleegkundige van de toekomst er ongeveer uit moet zien. Lees meer>>>

3 REACTIES

  1. Moeilijk, want ik vind nu enerzijds het verschil met zowel de VIG als de MBO-V te klein. MBO-V is praktijkgericht zoals de VIG , maar zet ook in op de rollen zoals de HBO-V die kent. Meer diepgang zou fijn zijn. Als ik kijk naar de competenties zoals de MBO-V die kent zijn ze op zich niet verkeerd, alleen mag er van een verpleegkundige (ook op MBO) verwacht worden dat ze de materie dieper induikt. En dat zie ik in de huidige competenties te weinig terug.  

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Joost, Ik ben het helemaal met je eens. Houd de positie van de MBO-Verpleegkundige in acht. Verpleegkunde is voornamelijk gericht op herstelzorg en deze mensen zijn hard nodig in ziekenhuizen, revalidatiecentra, de kortdurende thuiszorg, kraamzorg en psychiatrie. Maar leidt daarnaast Zorgkundigen op op niveau 4 voor die mensen die door chronische aandoeningen permanente ondersteuning nodig hebben in het leiden van een acceptabel leven (verpleeg- en verzoirgingshuizen, thuiszorg, langdurige psychiatrie en de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking). Het samenvoegen van die twee grote doelgroepen in één opleiding maakt het onnodig breed en biedt te weinig diepgang. Aan de andere kant is in de chrtonische zorg dringend meer deskundigheid op niveau 4 en 5 noodzakelijk. Door daar een eigen opleiding voor de vormen (zorgkunde) en daar theorievorming en wetenschap aan te koppelen emanciperen de verzorgenden (net als de verpleegkundigen in de jaren ’70) en neemt de kwaliteit snel toe.

  4. NU’91 en MBO raad veel succes en wijsheid gewenst bij de overleggen. Hoef het waarschijnlijk niet te zeggen maar hecht er toch waarde aan ; houd de positie van de mbo vpk in acht en laat je niet het bos insturen met een verzorgende achtig profiel, mbo vpk,s willen ook worden uitgedaagd. Behoud ook de verpleegkundige vervolg opleidingen voor deze groep.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.