Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opname op IC heeft jarenlang gevolgen

De gezondheid van mensen die op de afdeling intensive care van een ziekenhuis hebben gelegen, is tien jaar later nog steeds slechter dan gemiddeld. Dat concludeert chirurg in opleiding Tim Timmers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Ongeveer de helft van de 1800 IC-patiënten die hij onderzocht, was tien jaar later nog in leven. De levensverwachting van die groep was nog steeds slechter dan gemiddeld. Ook de kwaliteit van leven was minder dan bij anderen.

 

Onderzoek

Timmers volgde de patiënten tien jaar. Ze hadden gemiddeld twee dagen in het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis gelegen, en waren op de intensive care beland door ongelukken, vaatproblemen, kanker of maag-darmziektes.

 

Voorlichting
Timmers vindt dat patiënten betere voorlichting moeten krijgen over de gevolgen op lange termijn van hun ziekte. Artsen en ziekenhuizen zouden meer kennis moeten vergaren over de vraag hoe het patiënten vergaat in de jaren na hun opname. Met die kennis kunnen patiënten en hun familieleden beter afwegen of ze sowieso wel willen worden geopereerd, of op de intensive care willen worden opgenomen, vindt de promovendus.

Auteur: Redactie TvZ
Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.