Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

HagaZiekenhuis ziet af van ORT-rechtszaak

Opnieuw krijgt een verpleegkundige met terugwerkende kracht onregelmatigheidstoeslag (ORT) terug. Dit keer is het HagaZiekenhuis in Den Haag op het laatste moment aan de eisen van de verpleegkundige tegemoet gekomen, om een rechtszaak te voorkomen.
1.jpg

Eerder verloor het HagaZiekenhuis twee rechtszaken, die door verpleegkundigen waren aangespannen. Hierin eisten de twee met terugwerkende kracht ORT terug, die ze hadden opgebouwd  over vakantie- en verlofdagen. De ene verpleegkundige kreeg €5000 terug en de andere bijna €2500.

Paralellen
Het HagaZiekenhuis laat in een reactie weten dat ze deze zaak hebben vergeleken met de vorige en tot de conclusie zijn gekomen dat er veel paralellen waren. Omdat ze dezelfde uitspraak verwachtten, wilden ze de rechtszaak niet afwachten. Het ziekenhuis gaat eerder ingediende claims niet nogmaals onderzoeken, aldus een woordvoerder. ‘Nieuwe claims worden op dezelfde wijze behandeld als voorheen. We volgen de lijn van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), waarbij er per individu gekeken wordt, of er uitbetaald wordt.’ Wel volgen ze de aankomende rechtszaken op de voet.  

Heeft ORT terugvorderen over onregelmatige diensten nog zin? Michel van Erp van vakbond NU ’91 zegt van wel.  Lees meer >>

Nieuwe rechtszaak
Volgens beroepsorganisatie NU ’91 durfde het HagaZiekenhuis een nieuwe rechtszaak niet aan. ‘Daarom zijn ze aan alle eisen tegemoet gekomen’, aldus Michel van Erp van NU ’91. Er lopen geen zaken meer tegen het Haagse ziekenhuis maar wel meerdere rechtszaken tegen verschillende andere zorginstellingen. Van Erp hoopt dat andere instellingen nu ook over de brug zullen komen en van een rechtszaak afzien.

Doktersassistenten
De zaak kwam aan het licht toen een SEH-verpleegkundige van het HagaZiekenhuis vorig jaar hoorde dat dokstersassistenten van het ziekenhuis recht hadden op doorbetaling van ORT tijdens vakantie en verlof. Omdat het ziekenhuis destijds niet tot uitbetaling wilde overgaan, spandde ze een rechtszaak aan tegen het ziekenhuis. 

Wil je in één middag je rekenvaardigheden verbeteren? Bezoek de Masterclass Verpleegkundig Rekenen op 7 juni. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.