Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Oproep: hoe beïnvloedt je religie jouw werk?

Hoe beïnvloedt jouw religie of levensovertuiging je werk? Heb je door jouw geloof weleens te maken met gewetensbezwaren tegen het uitvoeren van bepaalde handelingen?
Oproep: hoe beïnvloedt je religie jouw werk?

Voor een artikel in Nursing zijn we op zoek naar verpleegkundigen die willen vertellen hoe hun religie of levensovertuiging hun werk beïnvloedt. Misschien heb je vanuit je christelijke levensovertuiging weleens gewetensbezwaren hebt gehad tegen meewerken aan euthanasie of abortus. Of wil/kan je met je moslimachtergrond geen mannen wassen. En misschien merk je juist dat je door jouw geloofsovertuiging patiënten in de laatste levensfase beter kan ondersteunen? Alle verhalen zijn welkom!

Mail de redactie

Heb je interesse, geef dan kort aan wat jouw ervaring is. Dan neemt de redactie contact met je op. Je reactie is onderaan deze oproep welkom, maar je kunt ook mailen naar marloes.oelen@reedbusiness.nl.

7 REACTIES

 1. Als christen probeer ik zowel in mijn privé-situatie als op mijn werk zó te leven zoals Christus (Jezus) dat deed.
  Dat ik daarin dagelijks faal mag vanzelfsprekend zijn: ik ben geen haar beter dan ieder ander.
  In mijn werk (wijkverpleging) merk ik regelmatig dat mijn geloof een meerwaarde heeft voor cliënten die zelf ook gelovig zijn, of daar vragen over hebben.
  Daarom, als de situatie zich voordoet, praat ik daar geregeld over met hen en kan ik ze op die manier een beetje extra steun geven (complementaire zorg;-). Soms bid ik ook met hen als ze dat op prijs stellen.
  Als een cliënt euthanasie wil, zorg ik voor hem/haar met evenveel liefde als voor een ander tot aan het overlijden. Dat geldt overigens ook voor mensen met een andere levensovertuiging.
  Wel heb ik persoonlijk moeite met euthanasie, ik worstel hier zelf ook wel mee; ben verdrietig over die cliënt, maar zal dit niet aan de cliënt ‘ventileren’. Tenzij iemand zelf worstelt en mij daarover vragen gaat stellen. Oordelen is niet wat bij een christen hoort!
  Ik zal nooit aanwezig willen zijn bij de euthanasie, dit weten mijn collega’s ook en is geen enkel probleem.
  Verpleegkundige zijn is sowieso het mooiste beroep dat er is, maar nog mooier is het, dat ik als christen barmhartigheid mag tonen als professional!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben gereformeerd opgevoed, oecomenisch getrouwd. Onze zoon is oecomenisch gedoopt. We komen niet meer in de kerk. Onze visie is dat de mensen in de kerk meer oordelen over mensen die in de kerk komen dan je lief is.
  Onze levensvisie is: al het leven eren en met respect behandelen. Doe zoals je zelf behandeld wilt worden. Denk na over wat je doet, zou je wat je doet ook zelf willen ervaren.
  Wees verantwoordelijk voor je eigen handelen. Ga niet over de grenzen heen van jezelf en anderen.
  Deze visie heb ik niet vanuit mijn opvoeding/geloof mee gekregen maar in mijn leven gevormd. Door vallen en opstaan.

 4. Ik ben christen. Elke nacht voordat ik aan het werk ga vraag ik om kracht en begeleiding. Ik werk op een afdeling met ouderen met gedragsproblemen. Ook komt het voor dat er mensen palliatieve sedatie krijgen. Ik heb daar geen problemen mee. Ik mag niet spontaan evangeliseren – dus mensen overtuigen van mijn geloof-. Maar als het te pas komt zal ik er wel met een patiënt over praten – als zij dat vragen dus -.

 5. Geachte B. Hengeveld,
  In bovenstaand artikel wordt heel duidelijk gevraagd naar ervaringen van mensen die duidelijk een andere geloofsbeleving hebben dan de uwe. Ik begrijp uw reactie dan ook niet geheel in relatie tot bovenstaand artikel.

 6. Tijdens onze lunchpauze verteld een collega aan een nieuwe collega dat ik Gregoriaans kan zingen. De nieuwe collega weet niet goed wat dit betekent of hoe dit klinkt en normaliter zing ik niets iets voor, maar die bewuste avond voelde het bij mij goed om het wel te doen.
  Op de afdeling heb ik die avond ook de zorg voor een Rooms-Katholieke vrouw die bezig is met haar laatste dagen hier op aarde. Haar beide dochters zitten bij haar bed te waken.
  Terwijl één van de dochters een kopje koffie komt halen, wordt zij gewaar dat er die avond door één van de zusters het Ave Maria in het Gregoriaans is gezongen en zij geeft aan dat wanneer haar moeder dit nog had kunnen horen, dat ze dit heel mooi zou hebben gevonden.
  Ik hoefde hier dan ook niet lang over na te denken en vroeg bij het eerstvolgende zorgmoment aan beide dochters of zij het misschien wel mooi vonden wanneer ik voor hun moeder het Ave Maria zou gaan zingen. Ze reageerden verrast en vroegen aan mij: Zou je dat voor onze moeder willen doen? Natuurlijk zei ik en ben voor deze mevrouw gaan zingen, terwijl zij met het gezicht naar haar dochters toe ligt. De laatste dagen heeft zij de ogen ook al niet meer open gedaan, maar bij het horen van het Ave Maria kijkt zij haar beide dochters aan. Vroeg in de volgende ochtend is mevrouw overleden.

 7. Laat ik het eens omdraaien. Ik ben van huis uit niet gelovig opgevoed. Dat betekent niet dat ik niet geloof, alleen op mijn eigen manier geloof ik wel. Ik heb 16 jaar in een hervormd/ gereformeerde stichting gewekt en sinds 6 jaar in een katholiek klooster. Bij allebei de instellingen heb ik de vraag gekregen of ik niet geloof. Bij de gereformeerden was het zelfs zo dat dat eigenlijk niet werd geaccepteerd door sommige bewoners en ja, zelfs door een enkele collega. De katholieken zijn daar toch een stukje soepeler in. Voor mijzelf maakt het niet uit. Ik doe mijn werk met mijn hart en ik respecteer een ieders geloof én gebruiken/ rituelen die daarbij horen. Misschien is dat dan weer wat makkelijker voor mij daar ik er persoonlijk geen religieuze principes op na hou. Ik vind het juist wel interessant om verschillende religie’s mee te maken en te zien waar de verschillen liggen. Ik vind dat je, hoe dan ook, altijd professioneel moet kunnen blijven en tot het uiterste moet proberen om ieders geloof en de daarbij gebruiken/rituelen te accepteren en daarnaar te handelen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.