Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Oproep: Wijk jij weleens af van een richtlijn?

Wijk jij weleens bewust af van een richtlijn? En waarom doe je dat dan? Voor een artikel is Nursing op zoek naar verpleegkundigen die hun ervaringsverhalen willen delen.
Oproep: Wijk jij weleens af van een richtlijn?
Foto: ANP

Over artsen wordt weleens gezegd: een slechte arts kent de richtlijnen niet, een matige arts volgt de richtlijn en een goede arts kent richtlijnen, weet wanneer hij er van af moet wijken en weet wat te doen als hij er van af wijkt. Geldt dit ook voor verpleegkundigen?

Misschien ben jij weleens van een richtlijn of protocol afgeweken met als doel betere patiëntenzorg, omdat er geen andere mogelijkheden waren. Nursing is op zoek naar deze ervaringsverhalen. Ben jij weleens van een richtlijn afgeweken? Waarom deed je dat? Hoe motiveerde je waarom je je niet aan deze richtlijn hield? Wat waren de gevolgen van het afwijken van de richtlijn?

Artikel

De ervaringen worden gebruikt voor een artikel in Nursing. Interesse om je verhaal te delen? Uiteraard kan je naam in het artikel worden gefingeerd, zodat je privacy gewaarborgd blijft. Mail beknopt je ervaring en gegevens naar marloes.oelen@reedbusiness.nl, dan nemen wij contact met je op.

Blog Jos

Verpleegkundige Jos blogte al eens over dit onderwerp. Lees hier zijn blog Afwijken van protocollen >>>

1 REACTIE

  1. Uiteraard wijk je als vpk wel eens van de richtlijnen en protocollen af. Het zijn geen strakke keurslijfen. Echter moet je zorgen dat je juridisch gedekt bent, door goed te motiveren waarom je dat doet. Afspraak in de huisartsenhagro is dat er bijv. geen januvia wordt voorgeschreven. Echter doen wij dit in bepaalde gevallen toch. Ik kan echter heel makkelijk met de huisarts hierover discucieeren en draagt hij/zij altijd de eindverantwoordelijkheid voor een besluit. Ben in verleden wel eens niet eens geweest met 1 van de huisartsen waar ik voor werk, omdat hij wilde dat ik veel meer van de protocollen zou afwijken dan ik zelf wilde en kon dit ook goed motiveren. In discussie met andere huisarts gelukkig wel uitgekomen. Uiteindelijk gaat het om verantwoorde op de patient toegesneden zorg. Daarvoor moet je wel eens van een richtlijn of protocol afwijken. Soms ook t.g.v. keuzes van patienten zelf. Dit registreren we altijd netjes, want als je niet oppast kan dit wel tegen je gebruikt worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.