Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opstaan en traplopen moeilijk door vitamine D-tekort

Ouderen die te weinig vitamine D binnenkrijgen, hebben vaker moeite met fysieke routinehandelingen, zoals opstaan uit een stoel en traplopen.
Opstaan en traplopen moeilijk door vitamine D-tekort
Foto: ANP

Dit blijkt uit onderzoek van drs. Evelien Sohl en collega’s van VU medisch centrum, op 17 juli gepubliceerd in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Mobiliteit ouderen

Vitamine D speelt een cruciale rol bij het sterk maken en houden van botten en mogelijk spieren. Het lichaam maakt vitamine D aan onder invloed van zon, maar zo’n vijftig procent van de ouderen heeft een tekort aan de stof, schatten wetenschappers.  ‘We zien dat ouderen die een tekort hebben aan vitamine D meer kans lopen om beperkt te worden in hun mobiliteit’, zegt drs. Evelien Sohl, onderzoeker van VU medisch centrum in Amsterdam. ‘Uit eerdere onderzoeken weten we dat mensen met beperkingen ook meer kans hebben om in een verpleeginrichting terecht te komen en dat ze ook een hogere kans op overlijden hebben.’

Adviseer je cliënt vitamine D

Sinds eind vorig jaar adviseert de Gezondheidsraad alle 70-plussers dagelijks een supplement van 20 microgram vitamine D te nemen. Dit vanwege het verhoogde risico op botbreuken bij deze groep. Vitamine D zorgt voor een goede absorptie van de mineralen calcium en fosfor. Dat is nodig voor het aanmaken, groeien en repareren van bot. Ook versterkt het het immuunsysteem. Mensen die veel buiten komen, een lichte huid hebben en gevarieerd eten, kunnen dit zonder extra vitamine-inname binnenkrijgen. Vitamine-D zit in een beperkt aantal voedingsmiddelen, zoals vette vis, lever, vlees, eieren en melkproducten. Ook wordt vitamine D al decennialang toegevoegd aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten en mag het inmiddels ook aan andere producten worden toegevoegd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.