Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opvoeding beïnvloedt eetgedrag kinderen

Ouders beïnvloeden het eetgedrag van hun kinderen en hoe ze denken over hun figuur.  Als ouders kritisch zijn, zijn hun kinderen vaker ontevreden met hun eigen lichaam. Dat wijst onderzoek onder adolescenten uit.
Opvoeding beïnvloedt eetgedrag kinderen

In het promotie-onderzoek Families on the balance. Eating behaviour and weight status of adolescents and their families toont onderzoekster Harriëtte Snoek aan dat ouders door hun opvoeding invloed op het eetgedrag van hun kinderen (jongeren) hebben en hoe tevreden dezen vervolgens zijn met hun figuur. Als ouders kritisch zijn, zijn hun kinderen vaker ontevreden met zichzelf. Kleuters met overgewicht kozen in een spelsituatie vaker voor ongezond eten. Ze kozen gezonder als moeders aanwezig waren en zich er actief mee bemoeiden. 

Niet afvallen
Verder toonde het onderzoek aan dat kinderen die lijnen, emotioneel eten of gevoelig zijn voor externe prikkels van eten (de mate van gevoeligheid voor eet-gerelateerde signalen in de omgeving), niet méér aankomen of afvallen dan andere jongeren. Bij een hogere Body Mass Index (BMI) gaan jongeren meer lijngericht eten. Dit had over een periode van vier jaar niet het gewenste effect op gewicht.

Kritische ouders
Harriëtte Snoek (Zaanstad, 1979) studeerde voeding en gezondheid aan de Universiteit Wageningen. Van 2003 tot 2009 werkte ze aan haar promotieonderzoek bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit. Ze werkt nu als onderzoeker bij Wageningen Universiteit en Research Center

Door: Redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.