Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orale mucositis: vernieuwde richtlijn beschikbaar

Orale mucositis is een veelvoorkomende complicatie bij patiënten met chemotherapie of radiotherapie. Een vernieuwde richtlijn biedt handvatten.
Orale mucositis: vernieuwde richtlijn beschikbaar

De richtlijn is een revisie van de oorspronkelijke IKNL-richtlijn uit 2007 en is bedoeld voor alle professionals die betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van patiënten met chemotherapie of radiotherapie. De richtlijn beschrijft op welke manier en wie de mondzorg verleent, welke interventies je inzet om de orale mucositis te voorkomen en om de klachten te verminderen. Ook staat in de richtlijn beschreven welke meetinstrumenten je gebruikt en hoe vaak.
Download hier de richtlijn>>>

Scoren ernst orale mucositis

Voor patiënten met deze complicatie is het van belang dat orale mucositis in een vroeg stadium ontdekt wordt, zodat de ernst ervan beperkt kan worden door snel interventies in te zetten. Scoren van de ernst van orale mucositis is hierbij een belangrijk onderdeel om zowel voor de patiënt als de verpleegkundige een uitgangssituatie vast te stellen en de effectiviteit van de mondzorg te kunnen vervolgen. De verpleegkundige voert daartoe dagelijks een mondinspectie uit bij klinische patiënten. Bij patiënten die behandeld worden met radiotherapie wordt de mondinspectie uitgevoerd door de mondhygiënist.

Hoe herken je orale mucositis?
Patiënten klagen vaak over een brandend gevoel en toegenomen gevoeligheid voor gekruid en pittig voedsel. Verder treden er functionele veranderingen op: slikken en kauwen gaat moeilijker, waardoor eten en drinken moeilijker gaat of zelfs onmogelijk wordt. De volgende klachten treden vaak gelijktijdig op met orale mucositis: taai/dik slijm, smaakveranderingen, smaakverlies en makkelijk bloedend tandvlees. Door ulceratieve orale mucositis is de kans op systemische infecties erg groot bij patiënten met een verminderde afweer.

>Download de richtlijn onderaan dit artikel!

>In Nursing juli-augustus verschijnt een uitgebreid artikel over mondproblemen in de palliatieve fase. Neem een abonnement>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.