Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Orgaandonatie geen taboe bij verpleegkundigen

V&VN vindt het een zeer positieve ontwikkeling dat verpleegkundigen zichtbaar bijdragen tot meer orgaandonaties.
Orgaandonatie geen taboe bij verpleegkundigen

Maandag bleek uit een onderzoekje van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) dat gespecialiseerde verpleegkundigen op het gebied van orgaandonatie leiden tot 20 procent meer toestemming voor weefsel- en orgaandonatie. Francis Bolle van V&VN tegen Nursing.nl: ‘Het bewijst dat het onderwerp uit de taboesfeer komt, en dat een goed gesprek met de verpleegkundige blijkbaar helpt om familie en patiënten over de streep te trekken om orgaandonor te worden. Dat verpleegkundigen deze mensen kunnen bereiken, is een erg positieve ontwikkeling.’

Getrainde verpleegkundigen orgaandonatie
In het ziekenhuis waar speciaal opgeleide verpleegkundigen werden ingezet in het proces rondom orgaandonatie stemden nabestaanden in ruim 57 procent van de gevallen toe met donatie. In de twee ziekenhuizen waar deze verpleegkundige er niet was lag dit percentage op 34 tot 39 procent. De donatieverpleegkundige richtte zich tijdens het onderzoek op de communicatie met en begeleiding van familieleden. De getrainde verpleegkundige was in de studie vanaf het moment van opname op de intensive care aanwezig en volledig beschikbaar voor de begeleiding van de familie. Naast de emotionele begeleiding gaf zij informatie over de betekenis van orgaan- en/of weefseldonatie. 

Minister Schippers was erg enthousiast over het onderzoek van de NTS en pleit nu voor een meer speciaal getrainde verpleegkundigen. Ze beslist later welke aanpak landelijk een vervolg krijgt.

Verpleegkundigen zelf orgaandonor
In 2009 bleek uit een poll op Nursing.nl dat een ruime meerderheid van de verpleegkundigen bereid is haar organen af te staan na haar overlijden. In totaal werd bijna 600 keer op de poll gestemd. Van alle stemmers zei 78% voor keuze 1 in het donorregister te zijn gegaan, waarmee zij toestemming geeft alle organen en weefsels na haar overlijden beschikbaar te stellen voor transplantatie. 3% van de stemmers heeft in het donorregister laten vastleggen dat zij ook ná haar overlijden de organen liever houdt. 7% van de stemmers laat de keuze liever over aan nabestaanden. 7% twijfelt nog en staat niet geregistreerd. 5% staat niet geregistreerd en is het niet van plan ook.

Door: redactie Nursing

Lees ook de blog van Sandra
Donorweek – ja of nee?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.