Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Oudere kankerpatiënten onthouden gesprekken slecht

Oudere patiënten met kanker en kankerpatiënten met een slechte prognose onthouden weinig van de gesprekken met hun arts of verpleegkundige. Als aandacht wordt besteed aan hun emoties herinneren de patiënten zich meer. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Jesse Jansen.
Oudere kankerpatiënten onthouden gesprekken slecht

Op 23 april promoveert Jansen aan de Universiteit Utrecht. Zij deed haar onderzoek aan het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg, Nivel.

Gesprekken
Patiënten met kanker kunnen weinig reproduceren van de gesprekken met hun arts of verpleegkundige. Met name patiënten die ouder zijn en patiënten met een slechtere prognose hebben hier moeite mee. Ouderen onthouden niet meer dan een kwart van de adviezen die verpleegkundigen geven tijdens een voorlichtingsgesprek over chemotherapie. Maar niet alleen leeftijd en prognose spelen een rol. Hoe meer wordt gesproken over de prognose en hoe meer informatie er wordt gegeven, hoe minder de patiënten onthouden. Als hun emoties worden genegeerd, onthouden patiënten ook minder. Als daarentegen emoties worden opgepikt, herinneren patiënten zich meer. Jansen: ‘Het is daarom belangrijk dat artsen en verpleegkundigen patiënten expliciet vragen naar hun behoefte aan informatie.’

Partner of kinderen
Ook de aanwezigheid van een partner of kinderen kan patiënten helpen bij het onthouden van de informatie. Hoewel ook naasten slechts een deel onthouden van wat er wordt gezegd, zijn dat deels andere dingen. Echter, consulten duren langer als een partner of kinderen erbij aanwezig zijn en patiënten die alleen naar het consult komen onthouden niet automatisch minder van het gesprek. Jansen: ‘Dit betekent dat patiënten die graag iemand meenemen naar het consult, zeker gestimuleerd moeten worden om dit te doen. Patiënten die liever alleen naar het gesprek komen, hoeven echter niet te worden overtuigd toch iemand mee te nemen.’

Video-opnamen
Bij het onderzoek waren Australische en Nederlandse patiënten met verschillende vormen van kanker betrokken. De patiënten werd gevraagd naar de informatie die de specialist of verpleegkundige had gegeven tijdens het consult. Wat de patiënten zich uit de consulten herinnerden werd vergeleken met wat er op opnamen van de consulten te horen was. 

UMC Utrecht
Door: redactie Nursing

1 REACTIE

  1. Graag wil ik verpleegkundigen die werken met oudere mensen met kanker wijzen op het Leermenu Ouderen en Kanker. Het leermenu is ontwikkeld door V&VN Oncologie en bedoeld voor deskundigheidsbevordering t.a.v. de specifieke zorg voor ouderen met kanker.
    Zie http://www.leermenu.nl.
    Jesse Jansen heeft hier vanuit het NIVEL o.a. een bijdrage aan geleverd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.