Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Oudere man heeft baat bij extra testosteron

Een half jaar testosteron geven aan oudere mannen met een dalende testosteronconcentratie heeft een positief effect.
Oudere man heeft baat bij extra testosteron

Dat concludeert Marielle Emmelot-Vonk in haar proefschrift. De lichaamssamenstelling van de mannen verbetert. De spiermassa neemt toe terwijl de vetmassa afneemt. Bovendien verbetert het glucosemetabolisme en stijgt de hormoon-gerelateerde kwaliteit van leven. Emmelot-Vonk vond geen effecten op de spierkracht en functionele mobiliteit, cognitie, botdichtheid en seksueel functioneren.

Kwetsbaarheid tegengaan
Testosteron zou de effecten van een verhoogde ‘frailty’ of kwetsbaarheid kunnen tegengaan. Verhoogde kwetsbaarheid kan leiden tot allerlei negatieve gezondheidsaspecten, zoals vallen, lichamelijke beperkingen, opname in verzorgings- en verpleeghuizen en een verhoogde sterftekans.

De Testosteronfactor
Meer weten over de invloed van testosteron op het mannelijk lichaam? Lees dan ook eens het boek de Testosteronfactor van Ton Bakker en Annet Maseland.

UMC Utrecht
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Testosteron, wat is dat. Ik ben 77 jaar nog zeer vlot met alles. Doe nog van alles, zelfs nog erg bij met de moderne technieken. Stel dat het een mannelijk groot fiasco gaat worden. Als dat dan de bedoeling is voor het sneller doodgaan van ons ouderen. Dan maar geen troep innemen. Mensen doe net als ik, heb maling aan de dure hoge jongens en vrouwen. Zij zijn ook nakend geboren. Blijf jezelf mannen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.