Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Oudere minder vaak gefixeerd

Het gebruik van vrijheidsbeprekende maatregelen zoals vastbinden met onrustbanden, bedhekken en rustgevende medicatie in zorginstellingen is flink teruggedrongen.
Oudere minder vaak gefixeerd

Dit blijkt uit cijfers van Vilans. Volgens het kenniscentrum voor langdurende zorg is in 40 instellingen het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen met ruim 30 procent is gedaald tot 1900.

Valincidenten
Ook zijn veel zware maatregelen, zoals vastbinden, ingeruild voor bijvoorbeeld elektronische hulpmiddelen. Vrijheidsbeperkende maatregelen zijn vooral bedoeld om letsel door valincidenten te voorkomen. De instellingen deden mee aan het Verbetertraject Maatregelen op Maat van Zorg voor Beter, een programma om de kwaliteit van de langdurige zorg te verbeteren. Kenniscentrum Vilans voert het verbetertraject uit. Het is de bedoeling dat de succesvolle aanpak verder wordt verspreid.

Vastbinden
In de deelnemende instellingen daalde de inzet van het aantal onrustbanden van 235 naar 83. Het aantal rolstoelen dat standaard op de rem staat, ging van 76 naar 24 en het aantal mensen waarbij hun armen uit zelfbescherming werd vastgebonden, is gedaald van 50 naar 14. Het gebruik van rustgevende medicatie halveerde zelfs tot onder de 100.

Alternatieven
In veel gevallen bleek dat veel minder ingrijpende of zelfs helemaal geen maatregelen nodig waren. Door het gebruik van detectie en bewegingssensoren wordt het personeel gewaarschuwd als iemand uit bed of zijn kamer gaat. Uit de cijfers van Vilans blijkt dat het aantal ‘technische’ maatregelen dan ook met bijna tien procent is gestegen. Het succesvol terugdringen van ingrijpende maatregelen is het directe gevolg van het verbetertraject waarin beleid, scholing en registratie een grote rol spelen.

Vilans
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.