Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Oudere verpleegkundigen tóch langer de wacht in

Waarschijnlijk zijn verpleegkundigen straks toch verplicht tot hun 57ste jaar avond-, weekend- en nachtdiensten te draaien.
Oudere verpleegkundigen tóch langer de wacht in

Dat staat de in de nieuwe CAO-Ziekenhuizen waarover vrijdag een principeakkoord werd gesloten. 

Enkele weken geleden ontstond een ware opschudding op Nursing.nl toen in het nieuws kwam dat 55-plussers mogelijk niet verlost zijn van de nachtdiensten. Werknemers boven de 55 jaar worden nu nog ontzien; zij draaien alleen onregelmatige diensten als zij dat zelf willen. Maar de CAO voorziet dat het nodig is hen te verplichten. Er wordt nog bekeken of dit ook echt doorgaat.

Loonsverhoging
Het principeakkoord omvat verder onder meer een loonsverhoging van 1 procent per 1 juli 2009 en 1 procent per 1 juli 2010. Verder ook een eenmalige uitkering 0,3 procent per 1 september 2009. De nieuwe CAO loopt van 2009 tot 2011.

Meer informatie over de nieuwe CAO ziekenhuizen vind je hier.

ABVAKABO FNV
Door: redactie Nursing

8 REACTIES

 1. De zorg in Nederland wordt aan alle kanten systematisch kapot gemaakt door het alsmaar groter worden van management-lagen.
  Wanneer er bezuinigingen moeten plaatsvinden, wordt als eerste gekeken naar, het primaire proces, de mensen/handen aan het bed dus. Eigenlijk vervelend dat er verpleegkundigen zijn, liever ongeschoolde jonge werkelozen, dan gediplomeerde verpleegkundigen.
  En we staan erbij en kijken ernaar,

 2. Lees alle reacties
 3. Er zijn twee groepen 55+ers. Zij die niet noodzakelijk werken en het plezierig vinden om hun beroep zo lang mogelijk uit te oefenen eenvoudig omdat ze van hun beroep houden, zij werken vaak part-time. Maar er zijn ook mensen die het plezierig vinden om te werken, veel van hun beroep houden maar dat ook genoodzaakt zijn om 100% te blijven werken. Bv omdat ze alleenstaand zijn. In hoeverre raken dan nieuwe verplichtingen die opgelegd worden, na jaren opgebouwde verworvenheden die nu weer afgenomen worden? Ik werk nu nog steeds 100% zonder problemen maar kan dat over 5 jaar nog als ik 60 ben? Jolien, niet alle ouderen hebben gezondheidsklachten. Het gaat om de keuze die we (niet)hebben.

 4. Noch voor de kwaliteitsborging noch voor de verpleegkundigen van 55+ noch voor hun collega’s noch voor de patiënten is het goed dat verpleegkundigen ook na hun 55e onregelmatige diensten moeten gaan draaien. En het is ook niet erg wervend voor diegenen die nu overwegen in de zorg te gaan werken. Dat zijn er al; niet zoveel (hetgeen ik me goed kan voorstellen) en hierdoor zillen het er niet meer worden. Integendeel!
  Bovendien is het onbegrijpelijk dat het personeel en m.n. het verplegend personeel het kind van de rekening moet worden als er tekorten zijn. Het lijkt wel een minachting voor deze beroepsgroep en de zorg die ze leveren. Ondersteun ze ipv te beknotten en af te schepen!

 5. Men moest eens weten hoe moeilijker het wordt als je ouder wordt om je ritme terug te krijgen na een nachtdienst…!!
  Waarom??? En waar blijven de vakbonden met hun reactie’s?
  Het kan niet waar zijn dat we nog in de nachtdienst moeten na je 55 jaar..!!

 6. De verpleegkundige is weer de dupe!!! Eigenlijk is dat onze eigen schuld want we hebben altijd maar alles gedoogd omdat we de patienten niet willen duperen. We moeten vooral doorgaan met alles maar te accepteren dan is er straks echt geen goede kwalitatieve zorg meer.En 55+ verpleegkundigen laten doorgaan? Als ik naar de oudere verpleegkundigen in mijn omgeving kijk dan zie ik alleen maar mensen met gezondheidsproblemen. Wie helpt straks wie? De verpleegkundigen de patient of de patient de verpleegkundigen? Het is hoog tijd dat iedereen er eens bij stilstaat dat werken in de gezondheidszorg ( en dan vooral direct aan het bed) erg zwaar is en hoge concentratie eist. Het wordt hoog tijd dat salaris en arbeidsvoorwaarden aangepast worden!! Het is erg eenvoudig voor politici enz. om ons te vertellen dat we door moeten gaan tot we er bij neer vallen want we geven toch geen/weinig respons. Gaan we er wat aan doen met zijn allen of pikken we het weer????

 7. En dan hebben die bonden ook nog voor de komende twee jaar een zeer lage loonsverhoging afgesproken. Nog geen 1,5% per jaar. Dit maakt het nog moeilijker om nieuwe mensen te werven en hierdoor om de roosters te vullen. Vervolgens gaan nog meer collega’s als zzp’er werken, want die krijgen het wel voor mekaar om meer salaris te krijgen. De leden van de bonden moeten dit niet accepteren en tegen dit slechte akkoord stemmen!

 8. Jammer dat er maar één klein gedeelte uit het onderhandelingsakkoord is genomen in de berichtgeving, er zijn nog veel meer dingen die veel grotere gevolgen hebben dan alleen het stukje nachtdienst. Er komt een geheel nieuw leeftijdsfase bewust personeelsbeleid en de afschaffing van de huidige 55+ regelingen is daar een onderdeel van.
  Natuurlijk zal deze verandering voor heel wat ophef gaan zorgen en daarom lijkt het me ook erg belangrijk dat er hier ook aandacht geschonken wordt aan alle overige veranderingen en niet alleen de afschaffing van de nachtdienstregels.
  Deze CAO is vrij uniek en hier mag best wat aandacht voor zijn voordat de ledenraadpleging plaats vind.
  Voor de liefhebber de link naar het hele akkoord
  http://www.abvakabofnv.nl/docs/bijlagen/200904/ziekenhuizen_caoakk_24april09.pdf

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.