Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen bang voor oplichting via internet

Ouderen zijn bang om op internet opgelicht te worden. Ze zijn een gemakkelijke prooi voor oplichters.
compu

Dit blijkt uit meldingen die binnenkomen bij de OuderenOmbudsman. Bij ouderen werkt het zogenaamde ‘onderbuikgevoel’ minder goed en ze minder ervaring hebben met internet. De OuderenOmbudsman geeft internettips, zodat ouderen hun online kerstaankopen en -betalingen op een veilige manier kunnen doen.

 

Internettips voor Ouderen

  • Geef nooit via de mail persoonlijke gegevens zoals bankrekeningnummer, pincode, BSN of creditcardgegevens. Banken of verzekeringen vragen nóóit per mail om deze gegevens, fraudeurs wel. Wantrouw daarom mails van banken of de belastingdienst.
  • Open geen mailtjes van onbekenden. Hier kunnen virussen of Trojaanse paarden zitten, waardoor de fraudeur kan zien welke wachtwoorden u gebruikt.
  • Laat uw internetbankrekening niet langer open staan dan strikt noodzakelijk. Log uit zodra u klaar bent.
  • Als u telebankiert vink dan niet het vinkje aan met ‘onthoud deze informatie’. Deze informatie kan gekopieerd worden.
  • Check of internetadressen correct gespeld zijn en beginnen met https://. De s staat voor beveiligd. Daarnaast vindt u een veiligheidsslotje.
  • Gebruik een goed wachtwoord met minimaal 8 tekens, bestaande uit hoofdletters, kleine letters en cijfers en gebruik dit wachtwoord niet voor andere zaken.

 

Virusscanner

‘Het lijkt misschien een open deur maar als u op internet gaat, moet uw computer natuurlijk ook beveiligd zijn met een goede virusscanner en een firewall’, vult Jan Romme aan. ‘We hopen met deze tips de angst onder ouderen weg te nemen zodat ze met meer plezier op een veilige manier gebruik maken van internet en lekker kunnen shoppen vanuit hun luie stoel.’

De OuderenOmbudsman is opgericht door het Nationaal Ouderenfonds om ouderen te adviseren, door te verwijzen naar goede instanties en om indien nodig aan de bel te trekken. De OuderenOmbudsman (0900-6080100 5 cent/min) is dagelijks bereikbaar tussen 9.00 en 17.00 uur.

 

Bron: Nationaal Ouderenfonds

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.