Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ouderen betalen te veel voor schone was

Verpleeghuizen brengen veel te veel geld in rekening voor het wassen van kleding. Familieleden van bewoners van zorgorganisatie Brabant Zorg hebben daarover een klacht ingediend bij de SP.
Ouderen betalen te veel voor schone was

De SP neemt de klachten serieus en heeft intussen Kamervragen gesteld en een meldpunt geopend. In sommige gevallen zijn de kosten voor het wassen van kleding sinds 1 juli van dit jaar verdrievoudigd. Bewoners moeten sindsdien zo’n 200 euro per maand voor deze dienst betalen.

Vergoeding vanuit AWBZ
Adrie van Osch, lid van de Raad van Bestuur van Brabant Zorg kent de klachten, maar ziet geen andere mogelijkheid. ‘Sinds 1 januari worden deze kosten voor mensen in verpleeg- en verzorgingstehuizen niet langer vergoed vanuit de Awbz. Voorheen was dit wel het geval voor bewoners van verzorgingstehuizen. Toen had Brabant Zorg een collectiviteitsregeling, wat inhield dat alle bewoners een gemiddeld tarief betaalden. Daar was ook niet iedereen blij mee, omdat mensen het onterecht vonden dat ze voor andere bewoners moesten betalen. Nu is het ieder voor zich. Mensen zijn echter niet verplicht om de was aan ons uit te besteden.’

‘Belangrijkere zaken’
Van Osch vindt het wat overdreven dat de SP hierover Kamervragen heeft gesteld. ‘Volgens mij zijn er wel belangrijkere zaken in de zorg die aandacht behoeven.’

Sociaal Totaal
Door: redactie Nursing

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.