Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen eten voor niks extra calcium

Meer calcium binnenkrijgen door zuivelproducten of voedingssupplementen helpt niet tegen broze botten.
Het effect dat melk drinken op de botten van ouderen heeft
Het effect dat melk drinken op de botten van ouderen heeft

Het nut van extra calcium voor de botten is nooit ondersteund met wetenschappelijk bewijs. Dat schrijven twee onderzoekers uit Nieuw-Zeeland in British Medical Journal (BMJ), meldt de krant New Zealand Herald.

De onderzoekers namen ruim honderd onderzoeken onder de loep. De ene helft van deze onderzoeken legden de link tussen calcium en de verbetering van de botdikte. De andere helft onderzocht de kans op botbreuken na extra calcium. Hieruit blijkt dat zowel de inname van zuivelproducten zoals melk en voedingsupplementen van calcium geen enkel effect hebben op de botdikte of het aantal botbreuken dat iemand krijgt. De onderzoekers concludeerden ook dat de meeste onderzoeken waarschijnlijk alleen de positieve resultaten publiceerden. De negatieve resultaten werden verzwegen.

Een cranberrysupplement zou blaasontsteking bij ouderen kunnen voorkomen, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Lees meer >>

Op dit moment schrijven de richtlijnen voor dat ouderen 1000 tot 1200 mg per dag calcium moet innemen om osteoporose en botbreuken te voorkomen. Veel ouderen nemen dan ook supplementen om hieraan te voldoen. Dr. Ian Reid en dr. Mark Bolland van de Auckland University gaven leiding aan een team dat al deze onderzoeken bestudeerde.  Ze checkten de werkzaamheid van de extra calcium bij 50-plussers. Bij het onderzoek kwamen ze tot de ontdekking dat het nemen van de calciumsupplementen een tot twee procent extra botdichtheid veroorzaakte. Dat percentage is verwaarloosbaar als het gaat om het daadwerkelijk verminderen van botfracturen. ‘Patiënten die zich zorgen maken over de gezondheid van hun botten, hoeven zich niet te richten op extra calcium’, aldus dr. Bolland.

Een logopediste ontwikkelde een handig receptenboekje voor cliënten met slikproblemen, zodat zij toch gevarieerd kunnen eten. Lees meer >>

Volwassen Nederlanders wordt al jaren geadviseerd om dagelijks 1,0 gram calcium binnen te krijgen. Voor 50-plussers is dat 1,1 gram en voor 70-plussers 1,2 gram. Over een maand publiceert de Gezondheidsraad nieuwe voedingsadviezen, meldt NRC.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.