Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen functioneren beter na ambulante ggz

Oudere cliënten functioneren beter na hun behandeling bij de ambulante geestelijke gezondheidszorg. Dat blijkt uit de resultaten van Monitor Geestelijke Gezondheidszorg Ouderen (MEMO).

MEMO is de afgelopen vijf jaar uitgevoerd door het Trimbos-instituut, in opdracht van het ministerie van VWS.

 

Beter functioneren

De resultaten van de tweede meetronde van MEMO zijn nu bekend. Ze laten zien dat ruim 60% van de oudere cliënten die in behandeling is geweest bij de ambulante geestelijke gezondheidszorg, aanzienlijk beter functioneert bij de afronding van hun behandeling. Daarbij lijken cliënten zelf tevreden te zijn over de zorg die zij ontvangen, met name over de hulpverlener. Resultaten voor cliënten met een depressie leiden tot eenzelfde conclusie.

 

Gegevens

MEMO heeft volgens de onderzoekers laten zien dat voor een succesvolle dataverzameling regelmatige terugkoppeling van gegevens aan hulpverleners heel belangrijk is. Daarnaast is het van belang dat er aandacht is voor het gebruik van de resultaten in de dagelijkse praktijk. Ook blijkt bij de doelgroep ouderen aandacht voor ingrijpende levensgebeurtenissen onmisbaar. Deze komen veel voor bij ouderen en zijn van invloed op het resultaat van de behandeling.

 

Bron: Trimbos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.