Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen hebben meeste geld over voor lekkere maaltijd

Ouderen hebben geld over voor extra zorg. Gemiddeld willen ze meer dan een kwart van hun besteedbaar inkomen hieraan besteden.
maal

Dit blijkt uit onderzoek van Berenschot onder 650 Nederlanders. Vooral voor een dagelijks vers bereide maaltijd waarbij zelf gekozen kan worden wat er op het menu staat, hebben ouderen veel geld over. Gemiddeld 57 procent van de ondervraagden gaf aan hiervoor een extra eigen bijdrage te willen betalen. Ook eigen sanitaire voorzieningen worden erg gewaardeerd: bijna de helft van de ondervraagden zou hier een eigen bijdrage aan willen leveren. Deze extra bijdrage is ook nodig, want door de stijging van het aantal ouderen en het slinken van de collectieve middelen, is gedeeltelijke private financiering van ouderenzorg onontkoombaar.

 

Ruim kwart van inkomen 

Gemiddeld willen de ondervraagden ruim 28 procent van hun besteedbaar inkomen uitgeven aan extra voorzieningen om een stuk eigen regie over de invulling van hun leven te waarborgen. Voor respondenten tussen de 70 en 80 jaar ligt dit nog iets hoger: zij geven aan ruim 29 procent hieraan te willen besteden. Deze en andere resultaten van het onderzoek worden begin 2013 gepubliceerd in een boek over de toekomst van de Ouderenzorg in Nederland met de titel ‘De vergrijzing voorbij’.

Verlanglijst
Andere zaken staan minder hoog op de verlanglijst. Zo hebben minder mensen geld over voor aanvullende huishoudelijke verzorging (38 procent), een eigen terras of tuin (36 procent), vervoer op maat (36 procent), aanvullende persoonlijke verzorging (32 procent) of een eigen keuken (31 procent). Reizen en vakanties onder begeleiding of dagactiviteiten onder begeleiding hebben ook minder prioriteit voor ouderen. Gemiddeld wil 29 procent van de ondervraagden bijbetalen voor reizen en vakanties; voor dagactiviteiten is dit gemiddeld 17 procent van alle ondervraagden.

Private ouderenzorg
Hoewel de private ouderenzorg in Nederland nog nauwelijks ontwikkeld is, is de verwachting dat de komende jaren nieuwe private initiatieven zullen ontstaan. ‘Ouderen gaan daarbij in de toekomst steeds meer zelf financieel bijdragen aan producten en diensten om in een goede oude dag te voorzien’, stelt onderzoeker Eveline Castelijns. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat de behoefte per oudere verschilt, iedereen besteedt zijn geld op een andere manier en wil daar ook zeggenschap over hebben. Het maatwerk dat hiervoor nodig is, zal leiden tot een grotere differentiatie in het zorg- en welzijnsaanbod.’

 

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.