Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen krijgen recht op dagelijks douchen

Ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen krijgen het recht om dagelijks te douchen en het recht om op tijd naar de wc geholpen te worden, ook als het gaat om incontinentiemateriaal.
398nationale beeldbank

 

Dit schrijft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten in de Nota van Wijziging op de Beginselenwet AWBZ-zorg. Deze Nota is naar de Tweede Kamer verzonden.

 

Verpleegkundigen

De staatssecretaris ziet deze wet als een steun in de rug voor verpleegkundigen en verzorgenden om zich aan de afspraken met de cliënt te mogen houden. Om cliënten nog beter te beschermen, zullen zorgaanbieders niet alleen een verklaring omtrent het gedrag moeten hebben voor nieuwe medewerkers, maar ook voor huidige medewerkers.

 

Competenties

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland vindt het van cruciaal belang dat de afspraken die met de cliënt in het zorgleefplan worden gemaakt centraal staan. ‘Als een cliënt niet dagelijks wil douchen en je dat samen vastlegt in het zorgleefplan, dan is dat de afspraak’, zegt woordvoerder Francis Bolle. ‘Om de bespreking van het zorgplan daadwerkelijk een dialoog te laten zijn, moeten zorgverleners voldoende competenties hebben. We zien echter een dalend opleidingsniveau bij de zorgverleners. V&VN werkt hieraan’, zegt Bolle.

 

Bron: V&VN

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.