Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Ouderen krijgen recht op douchen en toiletgang

Het recht om te douchen en op tijd naar de wc te kunnen: dat krijgen ouderen in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Dit schrijft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten in de Nota van Wijziging op de Beginselenwet AWBZ-zorg, die gisteren naar de Tweede Kamer is verzonden.
Ouderen krijgen recht op douchen en toiletgang

De staatssecretaris ziet deze wet als een steun in de rug voor verpleegkundigen en verzorgenden om zich aan de afspraken met de cliënt te mogen houden. Om cliënten nog beter te beschermen, zullen zorgaanbieders niet alleen een verklaring omtrent het gedrag moeten hebben voor nieuwe medewerkers, maar ook voor huidige medewerkers.

Zorgleefplan
Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) vindt het van cruciaal belang dat afspraken die met de cliënt in het zorgleefplan worden gemaakt, altijd centraal staan. Francis Bolle, woordvoerder V&VN: ‘Als een cliënt niet dagelijks wil douchen en je dat samen vastlegt in het zorgleefplan, dan is dat de afspraak.’

Competenties
Om de bespreking van het zorgplan echt een dialoog te laten zijn tussen verpleegkundige/verzorgende en cliënt, is het volgens V&VN belangrijk dat medewerkers veel competenties hebben. ‘We zien echter een dalend opleidingsniveau bij de zorgverleners. Uit Verpleegkundigen & Verzorgenden 2020 blijkt dat een hoger opleidingsniveau van groot belang is om een verbeterslag te maken. V&VN werkt hier aan’, aldus Francis Bolle.

Lees hier de nota van de staatssecretaris.

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

13 REACTIES

 1. Helemaal eens met Bram Hengeveld. Het is een recht, geen plicht. En het is goed dat daar nu helderheid over is en aandacht voor is. Natuurlijk is het te gek voor woorden en willen zorgverleners meer tijd. Maar: misschien is dit een begin? Jos, je reactie snap ik niet…beetje extreem van toon…

 2. Lees alle reacties
 3. het is vaak te gek voor woorden….wetten die zo vastgelegd worden….WMO en de regels daaromheen en nu heeft een cliënt waar ik 2x p/w kom vanmorgen te horen gekregen dat de PGB van haar omhoog gaat zodat ze van 2X naar 4X onder de douche kan en zij is onder de 55 jaar oud, jippie

 4. Kan mevr Veldhuijzen van Zanten er dan ook voor zorgen dat de zorguren van de ZZP5 verhoogd worden naar 24 uur per week? Misschien dat er dan tijd is om goede zorg te verlenen, want heus, wij zorgverleners willen wel, maar hebben domweg niet genoeg tijd!!

 5. Fascinerend is de tweede zin na het vetgedrukte gedeelte…
  De mensen moeten beschermd worden ten tegen zorgaanbieders……Dit is niet nader gespecificeerd dus in het algemeen bedoeld.
  De directe zorgaanbieders moeten worden gedisciplineerd en dat moet zwart op wit worden vastgelegd, want anders komt het er niet van..

 6. Oudere (bejaarde)dementerende zitten echt niet op een dagelijkse douchegang te wachten…Deden dit vroeger ook al niet..
  We gaan met al deze van BOVEN opgelegde regels en wetten richting… ik wil niet meer, graag euthanasie.
  Je kunt afspraken maken, maar een chronisch ziek mens is geen dag hetzelfde.
  Zorg voor voldoende liefde en begripvolle ver/zorgers/plegers die zijn meer waard dan al die opgelegde regels…Dan is er tenminste aandacht!! Je wilt niet weten wat voor afspraken, protocollen, opgelegde regels er bestaan in de zorg.

 7. Goede zaak dit. Zo heeft de cliënt een duidelijk uitgangspunt als het gaat om het maken van zorgafspraken. Overigens is het een recht en geen plicht; niet iedere cliënt zal dit willen. En het zal nog wel even duren eer de wetgeving is binnen gedruppeld bij alle cliënten. Tot die tijd zal van verplegend personeel verwacht mogen worden dat ze, als de wet van kracht is, de cliënt hiervan op de hoogte zullen stellen.

 8. …en hoe zit het met het recht op douchen van al diegene die in de thuissituatie de douche niet kunnen bereiken omdat ze lang op een traplift of aangepaste woning wachten?
  Dan kan er nog zo’n duidelijke afspraak in het zorgplan staan… moeten we dan de cliënt met een rolstoeltaxi naar een instelling rijden om daar te gaan douchen…? Zie dat maar eens georganiseerd te krijgen.
  Het eind is zoek als staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten denkt overal invloed op te moeten hebben en de illusie heeft dat met het uitgeven van een nota tot wijziging de situatie van zorgvragers zal verbeteren.

 9. Dit recht hadden ze altijd al (moeten hebben) maar dat werd hun vaak niet gegeven en nu nog door het inzetten van minimaal personeel en als daar niets aan veranderd zal dat recht niet altijd lukken. Zolang de ZZP niet uit de dementiezorg verdwijnt kunnen zij niet in een hogere ZZP omdat ze meer lichamelijke zorg nodig hebben alleen als ze agressie vertonen kunnen ze van 5 naar 7 maar eigenlijk zouden ze net als bij de somatiek voor meer lichamelijke zorg omhoog moeten gaan in ZZP maar dat is onmogelijk.

 10. Te dwaas voor woorden: in dit land van regeltjes moeten blijkbaar de meest basale dingen worden vastgelegd in een wet. Ik zou er meteen bij opnemen dat men ook recht heeft op in- en uitademen en wel minimaal 30 keer per minuut. Wel hier natuurlijk ook een tarief voor vaststellen…

 11. Weer zo’n onzinnig plan. Je kunt oude mensen van alles laten ondertekenen zonder dat ze er iets van snappen. Laat dan in ieder geval een van de kinderen erbij aanwezig zijn zodat deze mansen nierts wijs gemaakt kan worden. Anders wordt ze een soort rantsoen van van alles en nog wat aangesmeerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.