Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen met verstandelijke beperking eerder kwetsbaar

Ouderen met een verstandelijke beperking leveren sneller in op gezondheid en zelfstandigheid dan niet verstandelijk beperkte ouderen. Dit melden onderzoekers van de GOUD studie (Gezond ouder met een verstandelijke beperking).

 Met de vergrijzing neemt ook het aantal ouderen met een verstandelijke beperking toe. Reden voor de onderzoekers van de GOUD-studie om onderzoek te doen naar de prevalentie van ‘kwetsbaarheid’, ofwel de achteruitgang in functioneren en gezondheidstoestand, van deze ouderen. Zij onderzochten hiervoor bijna 850 ouderen met een lichte tot ernstige verstandelijke beperking

 

Kwestbaarheid

Verstandelijk beperkte ouderen lijken vooral sneller achteruit te gaan dan leeftijdsgenoten. In de leeftijdsgroep 50-65 is 11 procent kwetsbaar te noemen. In de algemene oudere bevolking ontstaat kwetsbaarheid doorgaans pas na de leeftijd van 75 jaar: in de algemene groep 65-plussers is 7 tot 9 procent kwetsbaar.

 

Negatieve gezondheidsuitkomsten
Kwetsbare ouderen, volgens de definitie van het Sociaal cultureel planbureau, zijn ouderen waarbij er sprake is van een opeenstapeling van lichamelijke, psychische en/of sociale tekorten in het functioneren, waardoor er een grotere kans is op negatieve gezondheidsuitkomsten, zoals functiebeperkingen, opname en overlijden. De mate van kwetsbaarheid van een oudere is een betere voorspeller van ongewenste gebeurtenissen zoals opname in een ziekenhuis of verpleeghuis en vroegtijdig overlijden, dan leeftijd.

 

Bron: NtvG / SCP

 

Auteur: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.