Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ouderen overlijden eerder door lang zitten of liggen

Ouderen liggen of zitten overdag gemiddeld 10,3 uur. Dat is meer dan de gemiddelde persoon in iedere andere leeftijdsgroep.
Ouderen overlijden eerder door lang zitten of liggen
Foto: Frank van Beek (ANP)

Deze leefstijl – sedentair gedrag – eist zijn tol: de 25% meest sedentaire ouderen hebben 83% meer kans om binnen 4,5 jaar te overlijden vergeleken met ouderen die niet zo vaak zitten of liggen. Ook neemt de mobiliteit van deze sedentaire ouderen sneller af. Dit concludeert Marjolein Visser, hoogleraar Gezond Ouder Worden bij de afdeling Gezondheidswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en VUmc. Zij onderzocht de leefstijl van mensen ouder dan zestig jaar, met name hoeveel tijd men overdag zittend of liggend doorbrengt. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van VWS.

Stedelingen en singles zitten vaker

Ouderen die in de stad wonen behoren vaker tot de 25% meest sedentaire ouderen dan ouderen die ‘buiten’ wonen. Ook ouderen met een hoger BMI vallen vaker in deze categorie dan lichtere ouderen. Heb je als oudere een partner of ben je nog mobiel, dan ben je beter af. De kans is groot dat je overdag minder sedentair bent dan alleenstaande of minder mobiele ouderen.

Verschil inactief en sedentair

Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moeten ouderen van 55 jaar minimaal vijf dagen per week, maar liefst dagelijks, een half uur matig intensief bewegen, zoals zwemmen, stevig doorwandelen of fietsen. ‘Halen ze deze norm niet dan zijn ze lichamelijk inactief, maar dat is niet hetzelfde als sedentair,’ zegt Visser. ‘Ze kunnen bijvoorbeeld veel in of rond huis bewegen: in de tuin werken, de hond uitlaten, en huishoudelijke klusjes doen. Activiteiten die weinig energie kosten, en overdag liggend of zittend worden gedaan: die zijn bepalend voor een sedentaire leefstijl. Dus zelfs al haalt een oudere de norm van gezond bewegen, dan kan zo iemand toch een sedentaire leefstijl hebben. Met de risico’s die dit met zich meebrengt.’

Als verzorgende kun je cliënten meer laten bewegen. Klik hier voor 7 handige tips >>

Het onderzoek naar sedentair gedrag bij ouderen is een onderdeel van de Longitudal Aging Study Amsterdam(LASA) van de VU en VUmc. Hierbij volgden de wetenschappers 1278 mensen tussen de 60-98 jaar in hun dagelijkse bezigheden. Dertig procent van de sedentaire tijd keken zij TV, maar ook lezen (16%), muziek luisteren (10%), computeren (9%) of een andere zittende hobby (9%) dragen bij aan de zittende leefstijl van ouderen.

Klik hier voor het rapport van het onderzoek

Dankzij het zingende zebrapad doen ouderen in het verpleeghuis een dansje.3 REACTIES

 1. Ik begrijp niet waarom iedereen tot het uiterste wil gaan? We zijn toch sterfelijk of is dat nog niet alom bekend? Laat die mensen lekker zitten of liggen als ze dat willen. Sterf je een jaar eerder dan had gekund nou en? Je hebt wel lekker kunnen computeren en lezen en tv kunnen kijken. Ik hoop dat als ik oud ben dat ik dan assertief genoeg ben om mij te verweren tegen zure betweterige verpleegkundigen die je de straat op willen sturen met een anwb windjackje en sportrollator bleghh.

 2. Lees alle reacties
 3. Dan zullen de jongeren ook meer moeten gaan bewegen.
  We moeten tot 67 door werken, m.s wel langer.
  De instroom van imigranten zal ook moeten bewegen.
  55 en dan als oudere getypeerd worden, maar wel tot 67 moeten blijven werken.
  Werk zal niet toenemen en zullen er veel zitters blijven, die nooit zullen werken.
  Kost de maatschappij nog meer geld.
  De gezondheidszorg wordt onbetaalbaar.
  Laten we hopen dat het allemaal nog menselijk blijft en niet verhard in ons overvolle Nederland.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.