Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen screenen op kwetsbaarheid niet altijd haalbaar

Voor het einde van dit jaar moeten 93 ziekenhuizen aantonen dat zij iedere 70-plusser die wordt opgenomen, screenen op de meest voorkomende geriatrische problemen. De vraag is echter of dit haalbaar is.

Dit schrijven verpleegkundigen en klinisch geriaters van het UMC St Radboud in TvZ nr 6/2012. De VMS-screening kwetsbare ouderen houdt in dat 70-plussers voorafgaand aan of binnen 24 uur na een opname worden gescreend op hun risico op vier veelvoorkomende geriatrische problemen, namelijk: delier, vallen, ondervoeding en fysieke beperkingen. Wanneer een oudere een verhoogd risico heeft op een of meerdere van deze problemen, dan kunnen maatregelen worden genomen.

 

Driekwart gescreend

De auteurs schrijven over de ervaringen met het screenen van ouderen bij het UMC St Radboud. Zij constateren dat de screening veel problemen kan voorkomen. Zowel het management als de verpleegkundigen en de artsen op de afdelingen zien dan ook de meerwaarde van de screening en de stappen die vervolgens worden gezet om de risico’s op complicaties en functieverlies te beperken. Ondanks de inzet van management en zorgverleners slaagt het ziekenhuis er niet in alle ouderen te screenen, zoals het VMS-programma voorschrijft. Het percentage gescreende ouderen blijft steken op 65 tot 75 procent.

 

Weerbarstige praktijk

De praktijk blijkt weerbarstig als het gaat om het routinematig screenen. Bij spoedopnames, bijvoorbeeld,  wordt de verpleegkundige anamnese vaak, deels, overgelaten aan een andere verpleegundige. Dit vergroot de kans op vergeten. Patiënten die het ziekenhuis binnen 48 uur verlaten zijn vanuit het perspectief van de afdeling vaak niet de moeite waard om te screenen. Ook is bij overdracht vanaf een andere afdeling of een ander ziekenhuis niet altijd meteen duidelijk of de screening al heeft plaatsgevonden. Dit is voor verpleegkundigen een belemmering om de screening in de  eigen routine op te nemen. Op zich kunnen zijn deze belemmeringen wel te ondervangen, maar de vraag is of de paar procent extra gescreende ouderen die dit oplevert, opweegt tegen de energie die geïnvesteerd moet worden.

De auteurs denken dat instellingen en de inspectie meer dan tevreden mogen zijn met 80 procent screening, als inderdaad blijkt dat het aantal incidenten is gedaald en de kwaliteit van zorg is toegenomen.

 

Tvz nr 6 2012 verschijnt half december

 

Bron: F. Bakker, Persoon, A., Y. Schoon, M. Olde Rikkert (20120). Screening ouderen op veiligheidsrisico’s en kwetsbaarheid. TvZ 121 (6).

auteur: redactie TvZ / Esther van Heeswijk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.