Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen slapen beter bij hogere temperatuur

Een geringe verhoging van de lichaamstemperatuur leidt ertoe dat vooral ouderen dieper en langer slapen, zo blijkt uit een experiment van het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen in Amsterdam.

Verantwoordelijk onderzoeker Roy Raymann doet samen met een team onderzoek naar mechanismen in de hersenen die veroorzaken dat mensen slecht slapen. Hoewel ze medicijnen gebruiken, ’s avonds geen koffie drinken of hun toevlucht nemen tot talrijke huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, blijven veel mensen last houden van chronische slaapproblemen. Het onderzoeksteam blijkt nu één veelbelovende behandelmethode op het spoor te zijn gekomen.

Holle buisjes
Raymann weefde flexibele holle buisjes in pyama’s en sloot ze aan op een systeem dat water van een gecontroleerde temperatuur door de buisjes pompte. Zo konden de onderzoekers kleine veranderingen in de huidtemperatuur aanbrengen zonder dat de slapende deelnemers aan het experiment er iets van merkten.

Grote gevolgen
Tijdens een deel van de nachten werd de temperatuur van de huid op 35 graden gehouden. Andere delen van de nacht werd zij 0,4 graden hoger gesteld. Die geringe verandering bleek grote gevolgen te hebben voor de slaap: de deelnemers sliepen dieper en werden minder vaak wakker. (Redactie Nursing/ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.