Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ouderen voeren actie voor wijkverpleegkundigen

De Unie KBO (Katholieke Bond voor Ouderen) biedt de Tweede Kamer morgen een petitie aan in het kader van de actie 'Ruim baan voor de wijkverpleegkundige!'
Ouderen voeren actie voor wijkverpleegkundigen

Staatssecretaris Jet Bussemaker heeft vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd 37 miljoen euro uit te trekken een formele rol te geven in aandachtswijken en hun positie te versterken. De staatssecretaris is van mening dat  de zorg weer net als vroeger dicht bij de mensen moet worden georganiseerd.

Verpleegkundige adviseert CIZ
De wijkverpleegkundige krijgt een bevoegdheid in het proces van indicatiestelling voor de AWBZ. De verpleegkundige mag straks zogenoemde pre-indicatieadviezen voor AWBZ-zorg gaan geven. Het CIZ zal na een steekproefsgewijze toetsing het advies omzetten in een indicatiebesluit. Dit verkort het doorlooptraject

Tarief thuiszorg hersteld
Bovendien wordt vanaf 2010 het tarief voor ‘persoonlijke verzorging-plus’ (als de inzet van een duurdere verpleegkundige bij persoonlijke verzorging noodzakelijk is), weer tot de oude hoogte hersteld. Verder wordt de inhoudelijke functie van de wijkverpleegkundige uitgebreid met coördinerende, regisserende en signalerende taken. De plannen worden uitgevoerd via het ZonMw-programma Zichtbare Schakel: de wijkverpleegkundige voor een gezonde buurt.

Zorg zonder tijdsklok
Omdat de Unie KBO dit initiatief ‘van harte ondersteunt’, wil de organisatie de staatssecretaris graag een steuntje in de rug bieden om de plannen te realiseren. Daarom zal de ouderenbond de handtekeningen morgen aan Bussemaker zelf aanbieden.
De Unie KBO zegt het tijd te vinden voor ‘waardige zorg’: ‘Persoonlijke aandacht, geen vreemde gezichten en teveel handen aan het bed. Een ‘spin in het web’ die de juiste zorg en aandacht verleent. Iemand die signaleert wat er écht achter de voordeur plaatsvindt en zich niet met een tijdsklok door het huis hoeft te begeven’, aldus de Unie KBO.

Door: redactie Nursing
Unie KBO / Skipr

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.