Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderen: ‘Weinig tijd voor levensvragen’

Verpleegkundigen en verzorgenden in de VVT-sector besteedden in de periode 2004-2008 minder aandacht aan levensvragen van hun bewoners en cliënten dan in de vier jaar daarvoor.
Ouderen: 'Weinig tijd voor levensvragen'

Dat blijkt uit het onderzoek Zorg in de laatste jaren, Gezondheid en hulpgebruik in verzorgings- en verpleeghuizen 2000-2008 van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag werd gepresenteerd. Ruim de helft van de ondervraagden dat er onvoldoende tijd is voor levensvragen. Ruim 40 procent vindt dat de verzorging gehaast gebeurt.

Toiletgang
Over het algemeen genomen zijn bewoners in 2008 in vergelijking met 2004 positiever over de manier waarop verpleegkundigen en verzorgenden met hen omgaan. Zo krijgen bewoners vaker hulp bij de toiletgang als ze erom vragen (in plaats van op vaste tijden) en komt het personeel minder vaak binnen zonder te kloppen.

Het onderzoek
Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft, op verzoek van het ministerie van
Volksgezondheid, Welzijn en Sport, een aantal keren onderzoek gedaan naar de
kenmerken en de leefsituatie van ouderen in instellingen. In deze rapportage zijn die
gegevens in de tijd vergeleken en is nagegaan in hoeverre de ouderen in instellingen
in 2000 verschillen van die van 2008. Hierbij is vooral gekeken naar demografische
kenmerken, de gezondheid en het zorggebruik. Uit die vergelijking blijkt onder meer dat de lichamelijke gezondheid van ouderen in instellingen in 2008 slechter is dan in 2000: de instellingsbewoners uit 2008 hebben vaker een chronische ziekte of een ernstige lichamelijke beperking.

Bekijk hier het volledige rapport.

SCP
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.