Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Ouderen worden sneller dement na delier

Ouderen die op de ic een delier doormaken, lopen veel kans om binnen enkele jaren te overlijden of dementie te ontwikkelen.
Ouderen worden sneller dement na delier

Dit schrijven onderzoekers van het AMC in een artikel dat vandaag verschijnt in JAMA (Journal of the American Medical Association). Naar aanleiding van de resultaten pleiten de onderzoekers voor een betere follow-up van delier-patiënten en meer aandacht voor gezondheidseffecten van delier op de langere termijn.

Delier en dementie
Bijna 40 procent van de patiënten van 65 jaar of ouder die tijdens een ziekenhuisopname een delier doormaken, overlijdt binnen twee jaar. In de controlegroep ligt dat percentage meer dan tien procent lager, op 27.5 procent. Ook werden aanzienlijk meer patiënten in de delier-groep binnen 14 maanden opgenomen in een verpleeghuis: ruim 33 procent, tegenover ruim tien procent van de controles. Tenslotte blijkt delier ook de kans op dementie zeer sterk te verhogen. Binnen drie tot vijf jaar werd 62.5 procent van de ooit delirante patiënten dement; in de controlegroep bedroeg dat percentage iets meer dan acht. Bij dit laatste moet wel worden gezegd dat het aantal studies waarin dementie na delier werd onderzocht, beperkt was. In het onderzoek is rekening gehouden met mogelijke verstorende factoren (zoals andere onderliggende ziekten).

Delier als neuropsychiatrisch ziektebeeld
Delier treft vooral ouderen. Circa een derde van alle oudere patiënten die in een ziekenhuis worden opgenomen, maakt zo’n periode van acute verwardheid door. Delier is een ernstig neuropsychiatrisch ziektebeeld. Het kan bijzonder angstaanjagend zijn voor de patiënt, maakt vaak een langer verblijf in het ziekenhuis noodzakelijk en zorgt voor extra complicaties.

Ontwikkelen van een delier
Belangrijke risicofactoren voor het ontwikkelen van een delier zijn een operatie, een infectie en het gebruik van bepaalde (anticholinerge) medicijnen. Wat er precies gebeurt in de hersenen is niet in detail bekend. Onderzoekers vermoeden dat immunologische processen een rol spelen. Waarschijnlijk blijven die een nadelige invloed uitoefenen, ook nadat de patiënt genezen lijkt en de verwardheid is verdwenen.

AMC
Door: redactie Nursing

Abonneren
Behoefte aan meer verdieping? Word nu abonnee van Nursing

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. DELIER-ONDERZOEK
  Het delier, ook wel acute verwardheid genoemd, is een onderkend probleem met soms ingrijpende gevolgen. Wij willen door middel van een onderzoek deze gevolgen in kaart brengen. Hiervoor zullen wij een eenvoudige vragenlijst bij u willen afnemen.
  Deze vragenlijst is zowel voor de patienten zelf als voor de mantelzorgers.
  Heeft u zelf een delier gehad of bent u mantelzorger van iemand die delirant is geweest, dan willen we heel graag met u in contact komen. Als u een mailtje met uw gegevens naar onderstaand email-adres stuurt nemen wij contact met u op. Alvast bedankt!
  delieronderzoek@gmail.com
  Dit onderzoek vindt plaats binnen het kader van een masther-onderzoek op de Universiteit van Amsterdam.
  Freya van der Meer
  Marijke Schonewille

 3. hallo,
  ik heb een vraagje, mijn opa is nu in het ziekenhuis en de doktor heeft gezegd dat hij delier is. Dit is gebeurd nadat hij is geopereerd en na de medicijnen. Hij is woensdag geopereerd en sinds een paar dagen is hij onrustig en hallucineerd en vergeet waar hij is. En na dit te hebben gelezen ben ik erg bang geworden, weet iemand misschien of er wat aan gedaan kan worden? Hij is nu nog in het ziekenhuis en ze willen hem nog een weekje houden. Kan iemand mij helpen?

 4. Mijn moeder was geestelijk helemaal gezond, er werden hartritmestoornissen geconstateerd, ze werd direct volgestopt met medicijnen, kreeg prompt een delier dat echter pas 1 jaar later werd herkend, de medicijnen werden bijgesteld en de klachten verminderden. Echter, sindsdien kan ze niet organiseren, kan geen boek meer lezen, ziet overal tegenop want ze kan de dingen niet meer overzien en dit alles lijkt toe te nemen. Mijn ervaring is dat je als patient of familielid zeer weinig in te brengen hebt, artsen spelen de baas en je moet zeer sterk in je schoenen staan om de arts ertoe te bewegen een medicijn te stoppen of te verminderen of een diagnose te herzien.

 5. las in de krant over de publicatie en kan bevestigen dat mijn moeder na een heupoperatie een delier heeft gekregen door onachtzaamheid van de verpleging, en zij is inderdaad daarna gaan dementeren en een half jaar later overleden. Had dus misschien voorkomen kunnen worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.