Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ouderenmishandeling stijgt door bezuinigingen’

De bezuinigingen zorgen ervoor dat de kans op ouderenmishandeling groter wordt.
'Ouderenmishandeling stijgt door bezuinigingen'

Dit zeggen diverse zorgprofessionals in het actualiteitenprogramma ZEMBLA, die zocht naar de oorzaken van ouderenmishandeling in Nederland. De komende jaren wil de overheid 800 van de 2200 zorginstellingen sluiten. Verpleeghuisarts Bert Keizer: ‘We duwen ouderen uit overheidsvoorzieningen en duwen ze terug in hun eigen hok, waar we ze veel sterkte toewensen.’

Bekijk hier de aflevering van ZEMBLA

Ook verzorgenden komen –anoniem- aan het woord. Zoals ‘Evelien’, die toegeeft een dementerende cliënt wel eens een klap te hebben geven. ‘Ze beet mijn hand tot bloedens toe door mijn handschoen en wilde niet loslaten. Ik was erna erg overstuur, en walgde van mezelf. Er word door collega’s ook dagelijks geschreeuwd tegen bewoners.’

Verzorgende Marlies Pohl vertelt in ZEMBLA dat de werkdruk ervoor gezorgd heeft dat ze van het verzorgingshuis overstapte naar de thuiszorg. ‘Door de werkdruk ging ik met een molensteen om mijn nek naar mijn werk. Je kunt niet veel hebben, en die stress voelen de cliënten ook. Ik heb nooit geslagen, maar wel eens ruw gehandeld.’

Ook verpleeghuisarts en publicist Bert Keizer ziet hoe gehaaste verzorgenden tot schrijnende situaties leidt: ‘Dan wordt een mevrouw die net gewassen is aangekleed, en dan heeft de verzorgende het geduld niet om het goed te laten drogen. Bij het aantrekken van de blouse is de huid stroef, en schuurt de stof. Mevrouw begint te huilen: “Waarom doet u mij zo’n pijn?”‘.

In thuissituatie

De overheid liet eind jaren negentig de omvang van ouderenmishandeling in Nederland onderzoeken. Daaruit blijkt dat jaarlijks 200.000 ouderen van boven de 65 worden mishandeld: psychisch, lichamelijk, of in de vorm van verwaarlozing of financiële uitbuiting. Jan Romme –directeur van het Nationaal Ouderenfonds- ziet het aantal meldingen van ouderenmishandeling stijgen: ‘Ik denk dat het gelijke tred houdt met het feit dat er steeds minder mensen in verzorgingshuizen mogen zijn. Meer mensen komen in een thuissituatie terecht en ik denk dat daardoor ouderenmishandeling zal stijgen. Achter die voordeur vindt veel meer ouderenmishandeling plaats dan we vermoeden.’

 

Download hier de richtlijn ouderenmishandeling

3 REACTIES

  1. De bezuiniging heeft niets met mishandeling van zorgvragers te maken, maar de bezuiniging zal er wel aan mee werken dat zorgvragers nu en in de komende jaren zorg te kort komen in zo wel materieel als inmaterieel beleid.
    Participatie samenleving is een mooi woord, maar wie geeft de gerantie op zorg als je het zelf moet oplossen.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het met bovenstaande reactie eens. Ik werk 17 jaar in de zorg en met steeds meer plezier door zoveel mogelijk mijzelf en mijn collega’s er bewust van te maken dat het om de bewoner draait en dat wij overal als verzorgende teveel van vinden. En dat wij dan het belang van de bewoner uit het oog dreigen te verliezen.

  4. Ik heb de uitzending gezien van Zembla, walgelijk dat dit gebeurd! En never ever kun je zeggen dat dit erger wordt door de bezuinigingen! Het mishandelen van ouderen en kwetsbare mensen zit in jou zelf, dan kunnen ze de werkdruk niet aan en dienen ze ontslagen te worden. Boos wordt ik hiervan. Ik werk zelf in de VGZ en mijn werkdruk is hoog maar ik hou van mijn werk en omgang met mijn clienten daar geniet ik na 7 jaar nog steeds van ondanks de moeilijke tijd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.