Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Over 10 jaar beter vaccin tegen tuberculose’

Op zijn vroegst over tien jaar zal er een nieuw, bruikbaar vaccin zijn tegen tuberculose. Dat verwacht directeur Peter Gondrie van het Nederlandse KNCV Tuberculosefonds. ‘Het kan langer duren voordat het vaccin er is, maar niet heel veel langer.’ De verwachting is dat het vaccin voor ongeveer 60 tot 70 procent effectief zal zijn, dus veel beter werkt dan het huidige vaccin BCG.

Wetenschappers werken al jaren aan de ontwikkeling. ‘We weten al’, zegt epidemioloog Suzanne Verver van het fonds, ‘dat enkele nieuwe vaccins veilig zijn. Maar we moeten nog verder onderzoeken of ze werken, en zo ja, bij welke groepen. Als je kinderen inent, kun je dan voorkomen dat zij in hun leven nog tuberculose krijgen? Geldt dat ook voor volwassenen,en voor volwassenen die al geïnfecteerd zijn met hiv? Daar is verdere studie voor nodig.’

 

Nieuwe opmars

Volgens het Tuberculosefonds bestaat het gevaar dat tuberculose aan een nieuwe opmars kan beginnen, ook in de westerse wereld, als de nieuwe resistente vormen niet afdoende worden bestreden. Het is volgens directeur Gondrie van het grootste belang om het netwerk van tbc-bestrijding nog decennialang op peil te houden, ook als een nieuw vaccin is geïntroduceerd.

 

Nederland

Voor Nederlanders lijken de bedreigingen van tbc ver weg. De ziekte is hier al jaren zo goed als uitgeroeid. Per jaar worden nog ongeveer duizend gevallen geconstateerd, voornamelijk bij migranten. Grofweg een tiental mensen overlijdt per jaar aan de gevolgen.

 

Auteur: TvZ – Annelies Vermeulen

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.