Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Over paar jaar tekort aan verzorgenden ig

In 2019 is er een aanbodtekort aan verzorgenden niveau 3.
ANP-1000_23125322.jpg
Foto: ANP (Roos Koole)

Dit blijkt uit het rapport ‘Arbeid in Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang 2015’. Dit rapport geeft integraal inzicht in de stand van zaken op de arbeidsmarkt in de sector zorg en welzijn, jeugdzorg en kinderopvang (WJK) en de vooruitzichten. Volgens de berekeningen is er in 2019 sprake van een aanbodtekort bij verzorgenden ig (niveau 3). Een oorzaak zou de in- en uitstroom van jongeren in de branche kunnen zijn. Jongeren zijn oververtegenwoordigd in zowel de in- als de uitstroom. Maar omdat de instroom is afgenomen, en de uitstroom toegenomen, daalt het aandeel van de jongeren in de branche. Daarnaast leidt de veroudering in de komende jaren tot een grotere uitstroom, omdat veel verzorgenden dan met pensioen gaan. Dit gebeurt juist op een moment dat de sector weer gaat groeien.

Helpenden
Er is ook een krimp aan werkgelegenheid, wat vooral voor de helpenden (niveau 2) geldt. Voor deze groep zijn weinig alternatieven in de sector. Tegenover deze krimp op de lagere niveaus staat een toenemende vraag naar hoger opgeleid personeel. Dit komt door een scala aan factoren: de complexer wordende zorg, een veranderende visie op zorg- en dienstverlening, interdisciplinaire samenwerking binnen en tussen organisaties, veranderende arbeidsverhoudingen, sturing op zelfregie en eigen verantwoordelijkheid, en begeleiding en coaching van mantelzorgers en vrijwilligers. Dit heeft niet alleen gevolgen voor nieuw personeel, maar ook voor het zittend personeel.

Klik hier om het hele rapport te bekijken >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.