Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Overdracht ziekenhuis naar thuiszorg moet beter’

Een betere verpleegkundige overdracht van ziekenhuis naar thuis kan een enorme gezondheidswinst betekenen voor kwetsbare ouderen. Dat zegt Henk Bakker van V&VN vandaag in Trouw.
gesprek pat en partner AM_20120615_6729.jpg
Ontslaggesprek Foto: Arno Massee

Volgens Bakker worden nog altijd teveel fouten gemaakt in de overdracht tussen ziekenhuis en wijkverpleging. Hij reageert daarmee op een uitspraak van hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij eveneens in Trouw. Volgens De Rooij sterven veel minder ouderen na een acute ziekenhuisopname als ze thuis nazorg krijgen van een wijkverpleegkundige. Dit bleek enkele jaren geleden al uit onderzoek waar zowel De Rooij als haar AMC-collega Bianca Buurman bij betrokken waren. 

Kwetsbare ouderen
Zonder nazorg zou ruim 30 procent van de kwetsbare ouderen binnen honderd dagen overlijden. Ontfermt de wijkverpleegkundige zich over hen, dan is de sterfte een kwart lager. Toch krijgen veel ouderen die begeleiding niet, zegt De Rooij. ‘Van de circa honderd Nederlandse ziekenhuizen hebben er nu 29 een samenwerkingsovereenkomst met de wijkverpleging.’ Dat veel ziekenhuizen de nazorg nog niet bieden, komt volgens De Rooij doordat iedereen in z’n ‘eigen straat’ werkt. ‘Een arts denkt: als de patiënt medisch uitbehandeld is, is hij klaar.’ Toch verwacht ze snelle navolging, zeker nu dankzij haar studie ook wetenschappelijk is aangetoond dat nazorg tot aan de deur niet ver genoeg gaat.

5 tips om je patiënt zoveel mogelijk uit bed te krijgen
Veel (oudere) patiënten komen slechter uit het ziekenhuis, dan dat ze erin kwamen Bianca Buurman geeft tips om ze sneller uit bed te krijgen.

Betere verpleegkundige overdracht nodig
Henk Bakker van V&VN denkt dat met een ‘vloeiende verpleegkundige overdracht’ voor ouderen veel gezondheidswinst te behalen is. ‘Er zijn 300.000 overdrachten per jaar tussen het ziekenhuis en de eerstelijnszorg. Daar worden fouten in gemaakt. Een nauwe samenwerking tussen ziekenhuis en wijkverpleging kan veel daarvan voorkomen.’

(Bron: Trouw) 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.