Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Overgangsregeling Wet BIG II: V&VN wil aanpassingen

V&VN gaat de kritiek van verpleegkundigen op het wetsvoorstel Wet BIG II bespreken met minister Bruins. Directeur Sonja Kersten zal met drie specifieke zorgen over de overgangsregeling teruggaan naar Den Haag.
Foto Arno Massee

Zo is de grens van 2012 voor hbo-opgeleide verpleegkundigen ’te willekeurig en niet uit te leggen’, schrijft Kersten op de site van V&VN over de overgangsregeling. Volgens haar heeft V&VN dit al aangegeven bij de Commissie Meurs voordat deze de concept-overgangsregeling bekendmaakte. Kersten: ‘De massale reacties die we krijgen, bevestigen waar we binnenskamers voor hebben gewaarschuwd. Daarom gaan we met onze boodschap weer terug naar Den Haag.’

‘Opleiders moeten NLQF certificering aanvragen’

Ook zal de beroepsvereniging aandacht vragen voor de onduidelijkheid over de gespecialiseerde vervolgopleidingen. Mbo- en inservice-opgeleiden moeten, willen ze zich kunnen registeren als regieverpleegkundige, een verpleegkundige vervolgopleiding hebben gedaan op NLQF-niveau 6. Er zijn momenteel tien verpleegkundige vervolgopleidingen met het vereiste NLQF-niveau 6. Veel van de bestaande opleidingen hebben echter de NLQF6-certificering niet aangevraagd. ‘Terwijl dat wel nodig is om in aanmerking te komen voor de overgangsregeling. Dus ook daar zitten we bovenop: alle opleiders moeten zo snel mogelijk een certificering op NLQF-6-niveau aanvragen. Dit moet goed geregeld zijn voordat de nieuwe wet ingaat.’

‘Scholing vormgeven mét verpleegkundigen’

Het derde punt betreft de aanvullende scholing bij herregistratie voor mbo- en inservice-opgeleide verpleegkundigen. Verpleegkundigen die onder de overgangsregeling vallen kunnen zich direct registreren als regieverpleegkundige in het BIG-register, maar in de volgende vijf jaar moeten ze laten zien dat ze aan de nieuwe eisen voldoen. Hbo-opgeleide verpleegkundigen moeten succesvol een toets afronden, mbo- en inservice-opgeleiden moeten een aanvullende scholing volgen. Hoe deze scholing eruit gaat zien wordt nog verder uitgewerkt. Kersten schrijft erop te hameren dat de scholing wordt vormgegeven in nauwe samenspraak met verpleegkundigen en alleen mag gaan over de nieuwe competenties die bij het nieuwe beroep horen. ‘Zodat die kostbare en schaarse kennis, ervaring en wijsheid niet verloren gaan. Zodat niemand scholing hoeft te volgen over onderwerpen die hij of zij al lang kent en in de praktijk toepast.’

Veel vragen over wetsvoorstel Wet BIG II

Een storm van kritiek kwam los toen het wetsvoorstel Wet BIG II vorige week werd bekendgemaakt. Verpleegkundigen reageerden massaal met vragen. Waarom mogen hbo-opgeleide verpleegkundigen die vóór 2012 hun diploma hebben behaald zich alleen registreren als regieverpleegkundige als ze een toets doen, een verplichting die niet geldt voor hbo-opgeleide verpleegkundigen die na 2012 hun diploma hebben behaald? Waarom moeten mbo- en inservice- opgeleide verpleegkundigen ook als ze al jaren ervaring hebben aanvullende scholing doen? De inhoud van die scholing en van de verpleegkundige vervolgopleidingen die vereist zijn voor het nieuwe beroep van regieverpleegkundige, hoe wordt de kwaliteit daarvan gewaarborgd? En wanneer weten verpleegkundigen wat hun vervolgopleiding waard is?

‘Kritiek met minister bespreken’

Er kwamen twee petities van verpleegkundigen tegen de overgangsregeling, die inmiddels door meer dan 12.000 mensen zijn ondertekend. Verpleegkundigen vroegen zich ook af waarom V&VN niet opkomt voor hun belangen. Dat doet de beroepsvereniging wel degelijk, benadrukt Sonja Kersten, daarom gaat ze de kritiek op de overgangsregeling met minister Bruins bespreken.

4 REACTIES

  1. Wat mij als HBO-V opgeleide verpleegkundige vooral steekt is dat ik met mijn HBO-V nu een toets moet maken en dat mensen die MBO-V hebben gedaan en een vervolgopleiding hebben gedaan zich automatisch kunnen registreren als regieverpleegkundig. De vervolgopleidingen kunnen niet niveau 6 hebben ook al is dat dan afgegeven, als dat zo was dan zouden MBO-ers vooraf immers bijscholing o.i.d. moeten volgen. Je kunt nooit zomaar een niveau opstromen, bijzonder dat een vervolgopleiding zomaar een niveau 6 oplevert. Ook in de vervolgopleidingen is veel veandert de afgelopen jaren, dan moet er ook een jaartal afgesproken worden vanaf wanneer een verpleegkundige vervolgopleiding niveau 6 oplevert. Niets ten nadele van MBO-ers, maar er klopt gewoon iets niet.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik vergelijk V&VN steeds meer met het boek The Animalfarm van George Orwell. Ze prediken dat verpleegkundigen excellent moeten worden, maar ondertussen meewerken aan een plan om verpleegkundigen met oud diploma aan de honden te voeren. Napoleon, het varken ging op den duur op twee benen lopen. Het gedrocht regieverpleegkundige loopt welliswaar op twee benen maar is het oog voor de werkelijkheid kwijt. Ze maakt zich het verpleegkundig leven gemakkelijk door in allerlei kwaliteitsprojecten te gaan zitten en alles te onderzoeken en denkt op den duur net als Napoleon dat ze mens is, ehh arts. Napoleon is uiteindelijk omgevallen omdat het niet gedragen werd. V&VN moet down to earth. De beroepsorganisatie is aan renovatie toe, zonder regieverpleegkundigen.

  4. mw Kersten, u heeft dit van de zotte onderzoekswerkje van de commissie Meurs ondertekend. 8 personen uit de “achterban” waren bevraagd. Waarvan 2 verpleegkundigen. En dan nu zeggen dat u achter de schermen wel heeft gevraagd om aanpassingen. Niet je naam erbij laten zetten zou ik zeggen. Wel bevoegd, niet bekwaam, heeft u daar wel eens van gehoor? . Heel veel mbo en hbo verpleegkundigen wel. Een grote welgemeend excuus wellicht kan wat schade voorkomen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.