Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overgewicht lijkt toch genetisch bepaald

Britse onderzoekers hebben een gen gevonden dat bepaalt wie overgewicht krijgt en wie niet. Het is de duidelijkste link tussen genen en obesitas tot nu toe.
Overgewicht lijkt toch genetisch bepaald

 

De onderzoekers van de Universiteit van Oxford en Peninsula Medical School ontdekten dat mensen met een ‘vette’ variant van een bepaald gen ruim 70% meer kans hebben om te dik te worden, dan mensen die het gen in de gewone, niet vette variant hebben. In elk geval wogen de mensen met de ‘vette genen’ gemiddeld drie kilo meer. Er deden 40.000 mensen mee aan het onderzoek.

Gezonde leefstijl niet genoeg

De onderzoekers concluderen dat het ondanks een gezonde leefstijl en veel beweging dus voor sommige mensen zeer moeilijk is om slank te blijven. Het idee dat obese mensen zelf schuldig zijn aan hun overgewicht moet dus de wereld uit, vinden de onderzoekers.

FTO-gen

Het gen dat de onderzoekers linken aan overgewicht, is het zogenaamde FTO-gen. Mensen met twee vettere kopieën hebben 70% meer kans om obese te worden dan mensen die geen vette FTO-genen hebben. Mensen met één vet FTO-gen hebben een verhoogd risico van 30%.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.