Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Overgewicht ongunstig bij kinderwens

Overgewicht verkleint de kans op zwangerschap. Bij vrouwen met een Body Mass Index van 29 of meer loopt de kans op een spontane zwangerschap sterk terug. Dit blijkt uit onderzoek.
Overgewicht ongunstig bij kinderwens

Twee jaar lang volgden onderzoekers van het AMC, het VUmc en het Erasmus Medisch Centrum ruim 3000 paren met een kinderwens, die in behandeling waren vanwege vruchtbaarheidsproblemen.

Moeilijker
Gebleken is dat vanaf een Body Mass Index (BMI) van 29 het steeds moeilijker wordt om spontaan zwanger te worden. Voor elke punt dat de BMI omhoog gaat, vermindert de kans daarop met vier procent, schatten de onderzoekers. Ook bij ernstig ondergewicht neemt de kans op het krijgen van een kind waarschijnlijk af. Aan het onderzoek namen echter te weinig extreem magere vrouwen deel om daar harde uitspraken over te kunnen doen.

Hormoon
Waarom obesitas een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid is niet bekend. De onderzoekers vermoeden een relatie met het hormoon leptine. Dit remt het hongergevoel. Vrouwen die door een genetisch defect deze stof niet aanmaken lijden aan extreme zwaarlijvigheid. Daarnaast kampen ze niet zelden ook met vruchtbaarheidsproblemen, omdat leptine ook andere hormoonspiegels beïnvloedt. Bij obese vrouwen die wel gewoon leptine aanmaken zou sprake kunnen zijn van een verminderde gevoeligheid voor het hormoon.

Tekst: Redactie KraamSupport
AMC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.