Verpleegkundigen en artsen ondersteunen bij de diagnostiek en behandeling van ileus in de palliatieve fase. Dat is het doel van een nieuwe digitale beslisboom, ontwikkeld door Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
- De beslisboom is gebaseerd op de multidisciplinaire richtlijn Ileus. Deze eind 2018 gepubliceerde richtlijn is van toepassing op volwassen patiënten met kanker die een ileus hebben, dus een darmafsluiting met heftige klachten zoals koliekachtige buikpijn en braken. De richtlijn is waar mogelijk evidence-based.
Gratis te raadplegen
De digitale beslisboom voor ileus in de palliatieve fase is gratis te raadplegen op de website van Pallialine, www.pallialine.nl, en op Oncoguide. Op dat laatste platform zijn ook andere beslisbomen te vinden, zoals van de richtlijnen borstkanker, darmkanker en prostaatkanker. De richtlijn Ileus is de eerste richtlijn voor de palliatieve zorg die is omgezet in een digitale beslisboom.
Stappenplan
De beslisboom laat in een stappenplan zien welke maatregelen bij ileus in de palliatieve fase wanneer nodig zijn. Gebruikers klikken eerst aan of de verdenking van zo’n darmafsluiting in het ziekenhuis wordt geconstateerd of in de thuissituatie. Vervolgens krijgen ze inzicht in afwegingen over diagnostiek, bepalen van indicaties voor een stent of een operatie, beleid in het ziekenhuis, beleid thuis, symptoombestrijding en eventuele verwijzing naar een hospice of verpleeghuis.
Symptoombestrijding
Door te klikken op de verschillende stappen verschijnen uitleg en verdere aanbevelingen. Bij symptoombestrijding is het belangrijk obstipatie te behandelen met rectaal laxeren en 2 keer daags een hoog opgaand fosfaatklysma. Ook is het nodig een behandeling te bepalen van buikpijn en van misselijkheid en braken. Verder is het advies een indicatie van parenteraal vocht te bepalen. Klikken op het blokje met deze aanbevelingen geeft in de beslisboom verdere onderbouwing.
Herstel darmpassage en maaghevel
De beslisboom maakt ook duidelijk hoe belangrijk evalueren is bij ileus in de palliatieve fase. Na het toepassen van interventies moet na 48 tot 72 uur geëvalueerd worden of de darmpassage zich wel of niet herstelt. Zo ja, is dat aanleiding de maaghevel te verwijderen, zo nee, kijk dan naar het vochtverlies en de levensverwachting, zegt de beslisboom.
Bij minder dan 500 ml per uur vochtverlies is de maaghevel verwijderen een overweging. Bij meer vochtverlies hangt de volgende stap af van de levensverwachting. Heeft de patiënt waarschijnlijk minder dan 4 weken te leven is doorgaan met de maaghevel het advies, een hogere levensverwachting betekent een PEG overwegen.
Evaluatie symptoombehandelingen
Ook evaluatie van symptoombehandelingen is standaard nodig 48 tot 72 uur na het toepassen van interventies. Dan gaat het om vragen zoals is er nog sprake van krampende buikpijn, is opgaand fosfaatklysma tegen obstipatie effectief, hoe ernstig is de misselijkheid nog en is er risico op ondervoeding.
Filmpje werken met beslisboom
Het IKNL heeft ook een filmpje gemaakt over hoe te werken met een beslisboom. Dit filmpje staat op YouTube.
Lees Interacties
Overig
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account