Minister De Jonge (VWS) heeft laten uitzoeken hoe het komt dat zorgaanbieders zonder contract met een zorgverzekeraar meer zorg leveren. Dat is niet omdat hun cliënten vanwege hun gezondheid meer uren zorg nodig hebben, maar door ondoelmatige inzet van personeel.
Het onderzoek waarover minister De Jonge (VWS) vorige week de Tweede Kamer informeerde, is gedaan, nadat eerder dit jaar naar buiten kwam dat het aandeel niet-gecontracteerde wijkverpleging in drie jaar bijna is vervijfvoudigd. Dat zijn veelal zzp’ers en kleine zorgaanbieders.
Chronisch zieken
De minister heeft laten uitzoeken hoe het komt dat zorgaanbieders zonder contract met een zorgverzekeraar meer zorg leveren. Deze gaven zelf als mogelijke verklaring dat zij meer zorgintensieve cliënten zouden hebben. Maar dat blijkt niet het geval.
Het onderzoek, uitgevoerd door Vektis, toont aan dat de gezondheid van cliënten bij niet-gecontracteerde zorg vergelijkbaar is met de cliënten bij gecontracteerde zorg. Er zijn bij die eerst groep dus niet meer chronisch zieken in zorg. De cliënten in niet-gecontracteerde zorg verschillen wel in leeftijd, ze zijn jonger, maar dat vormt evenmin een verklaring voor de hogere kosten.
Minder doelmatig
De minister concludeert dat de hogere kosten van niet-gecontracteerde zorg in de wijkverpleging komt door een ‘minder doelmatige inzet van personeel’. Dat noemt hij verontrustend: ‘Het aantal zorgverleners in wijkverpleging schaars is en het is daarom belangrijk de capaciteit van deze zorgverleners zo eerlijk mogelijk in te zetten.’
De gemiddelde kosten per cliënt per maand bij niet-gecontracteerde zorg waren in 2016 een factor 1,5 (verpleging) tot 1,7 (verzorging) hoger dan bij gecontracteerde zorg. Het aantal uur wijkverpleging per maand per cliënt is bij de niet-gecontracteerde zorg bijna twee keer zo hoog als bij de gecontracteerde zorg.
Contractering
Niet-gecontracteerde zorg is overigens niet altijd een bewuste keus; in veel gevallen lukt het niet om een contract te krijgen van een zorgaanbieder, omdat een zorgaanbieder te klein is. De minister noemde eerder het feit dat een groeiend aandeel van de aanbieders in de wijkverpleging zonder contract werkt, een onwenselijke ontwikkeling. Hij wil voor het zomerreces met acties komen om contractering te stimuleren.
Eind februari wonnen niet-gecontracteerde zorgaanbieders een kort geding tegen Zilveren Kruis. De rechter haalde een streep door zowel de machtigingseis als het cessieverbod, twee maatregelen die het zorgverleners zonder contract moeilijk maakten om te werken. Lees verder>>
Lees Interacties
Overig
Footer
Nursing Vlaanderen
Ga naar Nursing.be
Geef je reactie
Om te kunnen reageren moet je inlogd zijn. Inloggen Ik heb nog geen account