Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Overleg nieuwe cao VVT direct gestaakt

Het overleg voor een nieuwe cao VVT zou vandaag van start gaan, maar is direct weer gestaakt.

Dat heeft vakbond NU’91 laten weten. Volgens NU’91 wilde één van de andere vakbonden, Abvakabo FNV, ’tegen alle afspraken in’ met vier personen deelnemen aan het cao-overleg. De Abvakabo zou kort voor de onderhandelingen hebben laten weten dat het cao-overleg publiek zou moeten zijn en dat er toehoorders aan de onderhandelingstafel zouden moeten plaatsnemen. Deze toehoorders bleken dus ook aanwezig te zijn. ‘Dat terwijl duidelijk afgesproken was dat alle bonden met twee personen aan de onderhandelingstafel gaan zitten,’ aldus NU’91.

Werkgevers
De werkgevers bevestigen het bericht van NU’91. ‘Een cao-overleg met een publiek karakter bemoeilijkt zeer ernstig de resultaten van het overleg en is ook niet in lijn met wederzijdse afspraken tussen bonden en werkgevers,’ reageren zij in een gezamenlijke persverklaring. Omdat in het protocol staat dat iedere vakbond maximaal twee afgevaardigden mag meenemen, weigerden de zorgwerkgevers het overleg te openen.

Toehoorders
Lilian Marijnissen van Abvakabo FNV reageert tegenover Nursing.nl. ‘We hebben ruim van tevoren aangekondigd dat we twee van onze kaderleden als toehoorders zouden meenemen, een verpleegkundige en verzorgende die nauw betrokken zijn bij hun eigen cao. Wij willen graag zo transparant mogelijk zijn. Door twee van onze leden uit te nodigen bij het overleg aanwezig te zijn, dachten we die transparantie te creeëren.’

Eenzijdige schending
De overige vakbonden en de werkgevers zijn van mening dat één van de partijen niet eenzijdig de afspraken mag schenden. ‘Juist in een sector waar we van werkgevers verwachten dat afspraak ook echt afspraak is, is het teleurstellend dat een werknemerspartij zich niet aan de afspraken houdt,’ zegt NU’91 onderhandelaar Rolf de Wilde.

Onderhandelingen gaan verder
De werkgevers en de CNV, NU’91 en FBZ hebben Abvakabo voorgesteld om toch vandaag het cao-overleg te starten maar volgens de werkgevers wees de Abvakabo dit af. Omdat de overige partijen – NU’91, CNV en FBZ – toch snel willen beginnen met onderhandelen maken zij nu gezamenlijk een inzet en willen daarmee zo spoedig mogelijk de onderhandelingen met de werkgever aangaan.

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


9 REACTIES

 1. Ik ben zelf lid van NU’91 en heb het volste vertrouwen in hun onderhandelaars. Ik hoef dan ook écht niet bij de onderhandelingen aanwezig te zijn. Vooraf kan ik aangeven wat ik belangrijk vind om te regelen in de CAO en het resultaat wordt ook aan mij voorgelegd. Transparant genoeg zou ik zeggen. Wanneer er na verkiezingen coalitiebesprekingen plaatsvinden ben ik daar ook niet bij. Ook dan ga ik er van uit dat degene die ik mijn stem heb gegeven er voor zorgt dat mijn stem goed wordt gebruikt. Een kwestie van vertrouwen dus! Zou een mooie boel worden wanneer iedereen overal bij zou willen zijn en dat lijkt me ook helemaal niet constructief. Zou het zo kunnen zijn dat abvakabo leden niet voldoende vertrouwen hebben in hun onderhandelaars?

 2. Lees alle reacties
 3. @Rosalie van der Linden; het was wel degelijk een verassingsactie. Abvakabo had het aangekondigd, maar ook antwoord gekregen. Logisch zou zijn dat de Abva dan van tevoren had aangegeven dat ze het overlegprotocol hadden willen wijzigen. Dat deden ze niet, en wilden ze plotseling tijdens het overleg over de inhoud van de CAO deze afspraken eenzijdig naast zich neerleggen.
  Misschien is een tip voor de Abva dat zij als tweede onderhandelaar een lid meenemen i.p.v. Lilian Marijnissen, die zelf nog nooit in de zorg heeft gewerkt ?

 4. Ik ben vaker op de bijeenkomsten en ben zelf kaderlid binnen mijn huis. Tot op heden heb ik alleen nog goede ervaringen met de steun van de abvokabo in mijn rug de andere bonden zouden hier eens een voorbeeld in kunnen zijn Ik kan jullie niet zeggen hoe blij ik ben met de bond. Het gaat tenslotte om onze cao en daar moeten de wergvers van afblijven afschaffen ORT never nooit toch

 5. Even uitleggen hoe het CAO-proces ook al weer verloopt: Er is al lang naar de werknemers op de werkvloer geluisterd voordat de onderhandelingen beginnen. Elke bond heeft daar de afgelopen maanden invulling aan gegeven: (via websitereacties bij Nu 91, regio-ledenraadplegingen CNV Publieke Zaak en in de Jaarbeurs Utrecht AbvaKabo) De inzettekst is gemaakt vanuit de input van vakbondsleden. Uit de onderhandelingsrondes komt een principeakkoord waarin de wijzigingen voor komende CAO staan en daar kunnen alle vakbondsleden hun stem op uit brengen. Leden hebben de mogelijkheid om voor of tegen te stemmen. Als daar maar heel weinig mensen gebruik van maken of maakten is dat hun eigen keus. NB tijdens de onderhandelingsperiode vind regelmatig intern overleg plaats met actieve kaderleden. Maar de onderhandelingen zelf zijn geen publiekelijk debat.

 6. belachelijk !!! zo bewijst maar weer waar ze voor staan na niet voor de bewoners of voor de werknemer .
  dat dit gewoon kan allemaal na ben blij met Abvakabo.
  is de enige die wel opkomt voor de werknemers en bewoners zet op !!! we staan achter jullie !!!

 7. Wat een belachelijke opstelling van die andere vakbonden. Van de werkgevers kan ik het nog begrijpen, natuurlijk willen die zoveel mogelijk buiten de mensen om regelen, het gaat immers alleen maar om de centen. Maar die andere vakbonden, waar zijn die mee bezig?? Natuurlijk moeten mensen uit de sector erbij betrokken worden, het is toch hun cao?! Zet hem op Abvakabo.
  @gsmit: waar slaat dat op? Als het is aangekondigd dan is het toch geen verrassings actie? Die andere bonden zouden er een voorbeeld aan moeten nemen!

 8. Mevrouw Marijnissen had ook al ruim van te voren een keurig antwoord gehad op haar ‘aankondiging’. De reactie op haar verrassingsactie om toch twee kaderleden mee te nemen moet dan ook niet onverwacht zijn gekomen.
  Overigens lijkt het gebrek aan transparantie meer te slaan op een deel van de AbvaKabo zelf, want men lijkt de eigen onderhandelaars niet meer te vertrouwen.
  Jammer is het in ieder geval wel en laten we hopen dat partijen weer snel bij elkaar komen.

 9. Ben het helemaal met Richard eens. Een nieuwe CAO is het belangrijkste. Eenzijdig iets opleggen aan anderen, terwijl er afspraken over zijn gemaakt, dat kan toch niet. Is dit nog Abvakabo? Was op een bijeenkomst, had niet het idee dat ik iets te zeggen had. Leek wel voorgekauwd. Met hoeveel mensen mogen we dan komen luisteren? ik wil een goede CAO !

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.