Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Palliatieve sedatie: ‘Houd rekening met onwetendheid patiënt’

Verpleegkundigen, verzorgenden en artsen moeten er rekening mee houden dat het Nederlandse publiek weinig kennis heeft over zaken als palliatieve sedatie en euthanasie, wanneer zij met hen communiceren over beslissingen rond het levenseinde.
Palliatieve sedatie: 'Houd rekening met onwetendheid patiënt'
Foto: Wim van Ophem

Dat zeggen onderzoekers van het Erasmus MC en UMC Utrecht in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Uit hun onderzoek onder bijna tweeduizend Nederlandse respondenten komt naar voren dat 40 procent nog nooit van de term ‘palliatieve sedatie’ heeft gehoord. Nog eens 17 procent gaf aan ervan te hebben gehoord, maar niet te weten wat het betekent.

Ook veel verpleegkundigen onwetend

Niet alleen patiënten, maar ook verpleegkundigen en verzorgenden zélf hebben nog regelmatig een verkeerd beeld van palliatieve sedatie, aldus de Nederlandse specialist ouderengeneeskunde Margot Verkuylen in een eerder artikel van Nursing. Lees meer>>>

Eén op de vijf respondenten (22 procent) zegt aan de term ‘palliatieve sedatie’ wel te kennen. Niettemin blijken er binnen deze groep verschillende ideeën te leven over wat palliatieve sedatie inhoudt. Zo stellen sommige respondenten palliatieve sedatie gelijk aan ‘stoppen met eten en drinken’ of ‘versterven’.

Verwarrend

Veel respondenten blijken palliatieve sedatie bovendien te verwarren met euthanasie. Het advies voor verpleegkundigen en verzorgenden is de familie altijd duidelijk te informeren over het doel van een behandeling. Gaat het om euthanasie (en dus om levensbeëindiging) of om palliatieve sedatie en dus om pijnbestrijding/bestrijding van de benauwdheid.

Wat je écht moet weten over palliatieve sedatie

Nursing selecteerde drie feiten over palliatieve sedatie die iedere verpleegkundige en verzorgende zou moeten weten. Lees meer>>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.