Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Palliatieve sedatie wordt steeds ‘normaler’

Palliatieve sedatie is in Nederland onderdeel geworden van normaal medisch handelen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Jeroen Hasselaar.
Palliatieve sedatie wordt steeds 'normaler'

Omdat palliatieve sedatie met belangrijke ethische waarden van onze samenleving gepaard gaat is het belangrijk dat er zorgvuldig en duidelijk mee om wordt gegaan. 

Bestaande expertise bij palliatieve sedatie

De medische richtlijn voor palliatieve sedatie, die in 2005 tot stand is gekomen, heeft hieraan een positieve bijdrage geleverd. Maar er wordt nog te weinig gebruik gemaakt van de bestaande expertise voor palliatieve sedatie. Dit concludeert Jeroen Hasselaar, als onderzoeker verbonden aan het UMC St Radboud, in zijn proefschrift over de Nederlandse praktijk van palliatieve sedatie. Hij promoveert op 26 januari.

Richtlijn palliatieve sedatie
Uit het onderzoek blijkt dat de nieuwe richtlijn een aantoonbaar positief effect gehad op de praktijkvoering. De juiste geneesmiddelen worden vaker toegepast, patiënten worden vaker en tijdiger bij de besluitvorming betrokken en het aantal artsen dat een richtlijn voor palliatieve sedatie gebruikt is gestegen.

Radboud Universiteit Nijmegen
Door: redactie Nursing

6 REACTIES

 1. Irene,
  Ik heb er ook erg veel moeite mee, met de sedatie van palliatieve pt.
  Ik vind het jammer dat men moet ervaren dat er voor palliatieve pt. op een verpleegeenheid steeds minder tijd is, tgv de hoge werkdruk. Ik vrees ervoor dat de palliatieve sedatie iets is wat daar uit is voortgevloeid !
  Een pt die gesedeerd is : is rustig,doet weinig oproepen, slaapt meer, moet men al vlug geen eten meer geven, glijd vlugger weg (bijgevolg : minder ballast, daling van de werkdruk, economisch,…)
  Triestig dat het zo’n vaart gaat. Eerlijk gezegd,
  vind ik dit beschamend !
  Ik sta achter pijnbestrijding maar niet achter palliatieve sedatie, en zeker niet als men dit als normaal begint beschouwen. Dit schrikt mij echt af !
  Niet elke palliatieve pt. wil een sedatie.
  Er moet meer tijd kunnen worden uitgetrokken voor stervende mensen, door meer personeel op de werkvloer!
  In de opleiding zou er meer aandacht moeten besteed worden aan stervensbegeleiding. Het sterven moet iets
  worden dat meer bespreekbaar is en dat minder van zich afgeduwd word ! Minder taboe ! Zo zal men zien dat het stervensproces ook heel betekenisvol kan zijn, als men er bewuster mee om kan ! Het zou jammer zijn als dit gebrek in onze maatschappij moet worden !
  Ik vind dat inderdaad dat er moet rekenig moet worden gehouden met de beleving van de patiënt. Bij een gesedeerde patiënt heeft men geen zicht op zoiets !
  En ieder mens is anders, dus moet men palliatieve sedatie eigenlijk niet als normaal beschouwen. ETHIEK !

 2. Lees alle reacties
 3. Partner van overleden patiënt:” Dat wil ik nooit!” Ik (vp in de wijk): “U bedoelt dat uw vrouw in slaap werd gehouden?” Man: “Precies, dat noemen jullie slaap, maar ze kon gewoon niets meer zeggen. Ik voelde dat zij enorm leed, maar ze kon niks meer zeggen. Hoe weten jullie wat ze meemaakt onder die medicijnen???”
  Dit is mijn grote vraagteken bij Palliatieve Sedatie.
  Ik heb ook in een hospice gewerkt en schrok daar van het aantal sedaties……want weten we zeker dat iemand slaapt of is het zoals de partner van mijn patiënte vermoedde? Kunnen we niet beter leren leven met onze sterfelijkheid, in plaats van de weg zoeken naar een manier om het sterven over te slaan?

 4. Inlichting en voorlichting t.a.v. de cliënt,familie, naasten dienen voldoende aandacht te krijgen. En vooral afvragen wie dit wenst!
  Ja, zolang de regels maar gevolgd worden. Anders kan
  iedereen voor God spelen, en dat kan toch niet de bedoeling zijn.
  Ik vind dat er ook een ingebouwde bescherming moet bestaan t.a.v de patiënt, om deze te behoeden tegen
  mensen die zich niet aan de regels kunnen houden!

 5. Normaler is wellicht niet het goede woord. Het wordt denk ik vaker toegepast in de praktijk, mede doordat er meer bekendheid is over de mogelijkheid tot.
  Wel moet duidelijk zijn wat het doel is van de sedatie. Er zijn duidelijke richtlijnen over wanneer het WEL en wanneer het NIET toegepast wordt.
  Ik zie het in de wijk steeds vaker. Voorlichting over het hoe en wat voor de familie en naasten en de betreffende client dient wel voldoende aandacht te krijgen.

 6. Palliatieve sedatie wordt steeds normaler.
  Waar trekt men straks nog de grens ?
  Is dit niet gevaarlijk als men zoiets als normaal begint te beschouwen ?
  “Patiënten worden vaker en tijdiger betrokken bij de besluitvorming.(?)” Was dat dan vroeger niet zo?
  En is dit nu, zo ?
  Hebben we straks nog tijd voor stervende mensen?
  Heeft het probleem vergrijzing van de bevolking hier een punt ? Economisch ?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.